Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δέσποινα Κουτσούμπα: «Η έλλειψη μετρητών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία»

« Το νούμερο ένα πρόβλημα στο Υπουργείο Πολιτισμού σήμερα είναι ότι όλες οι Εφορείες και τα Μουσεία της χώρας δεν έχουν λάβει χρήμ...




«Το νούμερο ένα πρόβλημα στο Υπουργείο Πολιτισμού σήμερα είναι ότι όλες οι Εφορείες και τα Μουσεία της χώρας δεν έχουν λάβει χρήματα για τα λειτουργικά έξοδά τους από τον Δεκέμβριο του 2012. Παλέψαμε για την αυτονόμηση του ΥΠΠΟ επί ένα χρόνο. Όμως, αν συνεχιστεί ο οικονομικός στραγγαλισμός, θα είμαστε Υπουργείο άνευ αντικειμένου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.


Σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα προέκυψε όταν από τον Ιανουάριο του 2013 απαγορεύτηκε από το ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) να εκδίδει Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής (ΧΕΠ). «Εμείς είχαμε πάντα δύο τρόπους: ο ένας ήταν το δημόσιο λογιστικό και ο άλλος ήταν ο λογαριασμός του ΤΑΠ που ήταν φτιαγμένος γι' αυτόν τον λόγο. Δηλαδή, να πηγαίνουν εκεί όλα τα λεφτά από τα εισιτήρια για να μπορούν να αναδιανέμονται για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες. Από τη σύστασή του το ΤΑΠ αυτό έκανε» τόνισε, πληροφορώντας ότι για τον λόγο αυτό, πριν από μια βδομάδα, ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Παναγιώτης Τζίννης, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και εκκρεμεί.

Μάλιστα, ο ίδιος, σε σχετική επιστολή του της 24ης Ιουνίου 2013 προς τον πρώην υπουργό ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, και τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι Εφορείες πρέπει να έχουν οι ίδιες διαθέσιμα μετρητά, στην τσέπη ή στην τράπεζα, για πάρα πολλούς λόγους, από την αγορά μελανιού για το φαξ, την αποστολή εγγράφου ή φακέλου σε εκτός Αθηνών υπηρεσία μέσω κούριερ, την κάλυψη των εκτός έδρας των υπαλλήλων και τα έξοδα βενζίνης μέχρι τον καθαρισμό ξερών χόρτων και την αποτροπή διακοπής ρεύματος, νερού, τηλεφώνου ή φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την κ. Κουτσούμπα, η λύση είναι να μπορεί να εκδίδει Χρηματικό Ένταλμα Προπληρωμής το ΥΠΠΟ. «'Αλλωστε δεν πρόκειται για δαπάνες ανεξέλεγκτες, αλλά για πράγματα που τα χρωστάμε ήδη. Και κάτι ακόμα. Έχουν το ΤΑΠ στη λίστα των οργανισμών που πρόκειται να κλείσουν. Οπότε πρέπει να βγάλουμε μια κραυγή αγωνίας και γι' αυτό. Προφανώς θέλουν να το αχρηστεύσουν, να το παροπλίσουν, οπότε να κλείσει και τα έσοδα από τα εισιτήρια να πηγαίνουν όλα για να καλύπτουν το δημόσιο χρέος» υπογράμμισε.


Πηγή: Εξπρές

Δεν υπάρχουν σχόλια