Την ανακάλυψη ενός τεράστιου βασιλικού τάφου γεμάτου μουμιοποιημένες γυναίκες ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στο Περού. Σύμφωνα με τους επιστήμο...
Την ανακάλυψη ενός τεράστιου βασιλικού τάφου γεμάτου μουμιοποιημένες γυναίκες ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στο Περού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο τάφος παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αινιγματική αυτοκρατορία των Γουάρι, η οποία κυριαρχούσε στις Άνδεις πολύ πριν την ύπαρξη των Ίνκας.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της αρχαιολογίας του Περού, ανακαλύψαμε ένα βασιλικό τάφο, ο οποίος ανήκει στην αυτοκρατορία και τον πολιτισμό των Γουάρι», δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Μίλος Γκίερς.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην κατανόηση του πολιτισμού και της ζωής στις Άνδεις, αιώνες πριν την άνοδο της αυτοκρατορίας των Ίνκας, η οποία έχει καταγραφεί λεπτομερώς από τους Ισπανούς κατακτητές.
Στο μαυσωλείο, το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από λίγους μήνες σε μια πυραμίδα στο Ελ Καστίγιο ντε Χουάρμι, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, βρέθηκαν χρυσά νομίσματα, κεραμικά αντικείμενα και τα λείψανα 63 γυναικών, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι τουλάχιστον 1.300 ετών.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα περισσότερα από τα λείψανα που βρέθηκαν στον τάφο ήταν μουμιοποιημένες γυναίκες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε όρθια θέση, κάτι που συνιστά ότι οι γυναίκες της αυτοκρατορίας Γουάρι κατείχαν μεγαλύτερη εξουσία από ότι θεωρείτο έως σήμερα. «Οι γυναίκες είχαν θαφτεί φορώντας εκλεπτυσμένα σκουλαρίκια από πολύτιμα μέταλλα, κάτι που έως τώρα πιστεύαμε ότι χρησιμοποιούνταν μόνο από άνδρες», δήλωσε μέλος της αρχαιολογικής ομάδας.
Οι ιστορικοί εικάζουν ότι οι Γούαρι, οι οποίοι κυριάρχησαν μεταξύ 600 π.Χ. και 1.100 μ.Χ., ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να ενώσουν ποικίλες φυλές σε ένα εξελιγμένο δίκτυο, το οποίο επεκτεινόταν σε όλη την έκταση των περουβιανών Άνδεων.
Ο βιοαρχαιολόγος, Γιέσλαβ Γιεκόβσκι δήλωσε ότι έξι από τους σκελετούς δεν ήταν τυλιγμένοι σε υφάσματα κάτι που υποδεικνύει ότι αποτέλεσαν θυσίες για την «μουμιοποιημένη ελίτ». «Υπήρχαν άνθρωποι που τοποθετούνταν στους τάφους πριν αυτοί σφραγιστούν», είπε. «Οι έξι σκελετοί βρέθηκαν μπρούμυτα με τα άκρα τους να είναι εκτεταμένα σε διαφορετικές κατευθύνσεις».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι αρχαιολόγοι είπαν στο Νάσιοναλ Τζεογκράφικ ότι δεν κοινοποίησαν νωρίτερα την ανακάλυψη του τάφου από φόβο για εμφάνιση τυμβωρύχων.
Πηγή: "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια