Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κεφαλή αγάλματος της Αφροδίτης ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Αφροδίτης δίπλα από αρχαία πισίνα, διακοσμημένη με ψηφιδωτό, στη νότια Τουρκία.



Ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Αφροδίτης δίπλα από αρχαία πισίνα, διακοσμημένη με ψηφιδωτό, στη νότια Τουρκία.

Θαμμένο κάτω από το χώμα για εκατοντάδες χρόνια, η θεά του έρωτα και της ομορφιάς έχει κάποιες αποκρούσεις στη μύτη και στο πρόσωπό της. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρουσία της θα μπορούσε να ρίξει φως σχετικά με την έκταση της πολιτιστικής επιρροής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο της ακμής της.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το γλυπτό, ενώ εργάζονταν σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Antiochia ad Cragum (Αντιόχεια στα βράχια) , στις ακτές της Μεσογείου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοχή, η οποία είναι διάσπαρτη με κρυφές σπηλιές και ορμίσκους, θα ήταν καταφύγιο για τους πειρατές της Κιλικίας - η ίδια ομάδα που απήγαγε τον Ιούλιο Καίσαρα και τον κράτησε για λύτρα περίπου το 75 π.Χ.

Αλλά η βασιλεία των πειρατών έληξε όταν επεκτάθηκε η ρωμαϊκή κατάκτηση της περιοχής. Η πόλη ιδρύθηκε επίσημα περίπου την εποχή του αυτοκράτορα Νέρωνα και άκμασε όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειό της, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ανασκαφείς έχουν ψάξει να βρουν για περισσότερα μέρη του μεγαλύτερου ρωμαϊκού ψηφιδωτού που βρέθηκε ποτέ στην γεωγραφική περιοχή της Τουρκίας: 150 τετραγωνικά μέτρα, με μαρμάρινο δάπεδο, περίτεχνα διακοσμημένο με γεωμετρικά σχέδια, να στολίζει μια πλατεία έξω από το ρωμαϊκό λουτρό. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του προηγούμενου καλοκαιριού, ανακάλυψαν το κεφάλι του αγάλματος με το πρόσωπο προς τα κάτω. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μαρμάρινη κεφαλή είχε διαχωριστεί από το σώμα του αγάλματος: ίχνη ασβεστοκάμινου έχουν βρεθεί κοντά στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλά αγάλματα και πέτρινοι ογκόλιθοι θα έχουν καεί προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν ως σκυρόδεμα.

Ο χώρος της ανασκαφής στο Antiochia ad Cragum,
όπου οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα τεράστιο ψηφιδωτό.
Στο παρελθόν διάφοροι μελετητές έχουν υποστηρίξει ότι η νησιωτική μορφή των περιοχών της σημερινής νότιας Τουρκίας δεν επέτρεψε να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την εμβέλεια της Ρώμης και αποτέλεσαν απλά ένα περιφερειακό τμήμα της αυτοκρατορίας. Όμως, η παρουσία του γλυπτού της Αφροδίτης υποδηλώνει ότι η ελληνική και ρωμαϊκή επιρροή επικράτησε και σε απομακρυσμένες πόλεις όπως η Antiochia ad Cragum κατά την διάρκεια του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με τον διευθυντή της ανασκαφής Michael Hoff, ιστορικό τέχνης στο πανεπιστήμιο Νεμπράσκα-Λίνκολν.

Ο Hoff δήλωσε ότι η μαρμάρινη κεφαλή της Αφροδίτης είναι το πρώτο κομμάτι ενός μνημειακού αγάλματος που ανακάλυψαν στην Antiochia ad Cragum μετά από οκτώ χρόνια ανασκαφών.

«Έχουμε κόγχες, όπου κάποτε υπήρχαν αγάλματα. Απλά, εμείς δεν έχουμε βρει τα αγάλματα», αναφέρει ο Hoff. «Επιτέλους, έχουμε το κεφάλι ενός αγάλματος. Υποδεικνύει το πώς γενικά οι άνθρωποι ζούσαν εδώ, και ότι η περιοχή αποτέλεσε μέρος τήρησης των συνολικών ελληνικών και ρωμαϊκών παραδόσεων».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης και άλλα ίχνη ρωμαϊκής επιρροής, όπως ένα δεύτερο ψηφιδωτό που κοσμεί ένα κτίριο που θα μπορούσε να είναι ναός. 

«Τα πάντα γι 'αυτό το κτίριο μας λένε ότι πρόκειται για ναό, αλλά δεν έχουμε στοιχεία σε ποιόν ήταν αφιερωμένος», επισημαίνει ο Hoff. «Ακόμα αναλύουμε τα ευρήματα. Όμως η αρχιτεκτονική υποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό ότι ήταν ναός».


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια