Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Απειλεί η UNESCO ότι θα βάλει την Πομπηία στα μνημεία σε κίνδυνο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UNESCO στην Ιταλία για τη διάσωση της αρχαίας Πομπηίας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αν δεν προχωρήσου...




Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UNESCO στην Ιταλία για τη διάσωση της αρχαίας Πομπηίας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διάσωσή της, ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος θα ενταχθεί στη λίστα της με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται ως επιπρόσθετο μιας προηγούμενης ανάλογα καταδικαστικής έκθεσης που δημοσιεύθηκε τους προηγούμενους μήνες και η οποία αναφερόταν στις συνεχείς φθορές που προκαλούνται στις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της αρχαίας πόλης, που συγκεντρώνει ετησίως 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η αποστολή που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο, διοργανώθηκε από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και αρχαιολογικών Χώρων (Icomos) και παρουσιάστηκε τον Ιούνιο κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην πόλη Πνομ Πενχ, και περιελάμβανε επίσης τις όμορες περιοχές του Χερκουλάνεουμ και της Τόρε Ανουντσιάτα. Μετά την ολική κατάρρευση του Σκόλα Αρματόρουμ το 2010, η συντήρηση των υπόλοιπων κτηρίων -στα οποία καταγράφονται ήδη σημαντικές φθορές- δεν έχει καν ξεκινήσει. Μεταξύ των 13 κτισμάτων που αναφέρονται στη λίστα, σε πιο δεινή κατάσταση φέρονται να είναι το «Casa di Siricus», το «Casa delle Nozze d' Argento» και το «Casa di Octavius Quartio».

Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στη διάβρωση των τοιχογραφιών και των ψηφιδωτών δαπέδων εξαιτίας της έντονης υγρασίας, που εκτός των άλλων αυξάνει τη γύρω βλάστηση, διογκώνει το έδαφος και εντείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Το φως του ήλιου και η θερμότητα κρίνονται επίσης σημαντικοί φθοροποιοί παράγοντες. Στο «Casa di Adone Ferito» για παράδειγμα , αν και το άνω τμήμα μιας μεγάλης τοιχογραφίας υπήρξε σχετικά καλά διατηρημένο , το κάτω, που ήταν εκτεθειμένο στον ήλιο, είχε ξεθωριάσει εντελώς.

Σήμερα το 73 % του αρχαιολογικού χώρου παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες , αφ' ενός εξαιτίας της έλλειψης αρχαιοφυλάκων -οι υπεύθυνοι της UNESCO υποστηρίζουν ότι στους υπάρχοντες 138 πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλοι 100- και αφ' ετέρου εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης των απαραίτητων εργασιών συντήρησης.

Η περιοχή που παραμένει ανοικτή για τους τουρίστες έχει μειωθεί δραματικά, με φυσικό αποτέλεσμα ο όγκος των επισκεπτών να διοχετεύεται σε λιγότερα κτίσματα και να αυξάνει ο κίνδυνος φθορών.


Πηγή: Γ. Στάμος, Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια