Πριν από τουλάχιστον 245 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα Ελβετών επιστημόνων, εμφανίστηκαν τα πρώτα ανθοφόρα φυτά, με τ...
Πριν από τουλάχιστον 245 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα Ελβετών επιστημόνων, εμφανίστηκαν τα πρώτα ανθοφόρα φυτά, με την ανακάλυψη αυτή να τοποθετεί την ύπαρξή τους τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς των ειδικών.
Μέχρι σήμερα, η εμφάνιση των φυτών με άνθη τοποθετούνταν χρονικά στην πρώιμη Κρητιδική περίοδο, δηλαδή πριν από περίπου 140 έως 150 εκατομμύρια χρόνια. Η νέα εκτίμηση, ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα λεγόμενα αγγειόσπερμα φυτά έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη μέση Τριασική περίοδο, η οποία τοποθετείται πριν από 252 με 243 εκατομμύρια χρόνια. Εκείνη περίπου την εποχή θεωρείται ότι ξεκίνησε και η βασιλεία των δεινοσαύρων στον πλανήτη.
Οι Ελβετοί επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοβοτανολογίας Πέτερ Χόχουλι του Παλαιοντολογικού Ινστιτούτου και Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης πραγματοποίησαν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βοτανολογίας «Frontiers in Plant Science». Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα της μελέτης, εξέτασαν δύο πυρήνες υπεδάφους, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων στη Βόρεια Ελβετία.
Τα αγγειόσπερμα στις μέρες μας αποτελούν τα πιο πολυάριθμα και ποικιλόμορφα είδη φυτών. Αν και τα ανθοφόρα ήταν η τελευταία κατηγορία φυτών που εμφανίστηκε στον πλανήτη Γη, κυριάρχησαν πριν από περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια. Ο Δαρβίνος, μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την εμφάνισή τους ένα «απαίσιο μυστήριο». Ακόμη και σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει την προέλευσή τους, όμως υποθέτουν ότι εξελίχθηκαν από εξαφανισμένα στην εποχή μας φυτά, που δεν έβγαζαν άνθη και ομοίαζαν με τα σημερινά κωνοφόρα.
Τα αρχαιότερα ίχνη των προγόνων των σημερινών ανθοφόρων φυτών είναι οι κόκκοι γύρης, οι οποίοι απολιθώνονται πιο εύκολα από τα φύλλα ή τα άνθη. Ετσι, οι επιστήμονες ανακάλυψαν απολιθωμένους κόκκους γύρης που έχουν στενή συγγένεια με τη γύρη των αρχαιότερων ανθοφόρων φυτών. Πολλές έρευνες έχουν επιχειρήσει να υπολογίσουν την καταγωγή και την ηλικία των ανθοφόρων με τη χρήση μοριακών και γενετικών δεδομένων, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη επιστημονική ομοφωνία.
«Πιστεύουμε ότι πλέον ακόμη και οι πιο επιφυλακτικοί επιστήμονες θα πειστούν ότι εξελίχθηκαν πολύ πριν από την Κρητιδική περίοδο» δήλωσε ο Πέτερ Χόχουλι. «Είναι θέμα χρόνου μέχρι να βρεθούν περισσότερα ευρήματα» πρόσθεσε ο ερευνητής, απαντώντας για την έλλειψη στοιχείων από φυτικά απολιθώματα μεταξύ 250 και 140 εκατομμυρίων ετών πριν.
Η δομή της αρχαίας γύρης υποδηλώνει ότι η επικονίαση γινόταν με έντομα, πιθανότατα σκαθάρια, αφού οι μέλισσες δεν θα έκαναν την εμφάνισή τους παρά 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα. Την ίδια στιγμή, η ανακάλυψη των μελετητών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το κλίμα στην Ελβετία πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια ήταν πολύ θερμό και ξηρό.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια