Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διάδρομος 40 μέτρων αποκαλύφθηκε στην αρχαία Μητρόπολη

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη της Μητρόπολης, που βρίσκεται στη Σμύρνη της Τουρκίας αποκάλυψαν έναν θολωτό διάδρο...


Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη της Μητρόπολης, που βρίσκεται στη Σμύρνη της Τουρκίας αποκάλυψαν έναν θολωτό διάδρομο μήκους 40 μέτρων, δίνοντας στοιχεία για τη καθημερινή ζωή της πόλης.

Σύμφωνα με δήλωση του Sabancı Foundation, το οποίο υποστηρίζει τις ανασκαφές μαζί με τον δήμο Torbali και το Association of Metropolis Lovers (MESEDER), ένας διάδρομος μήκους 40 μέτρων  ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που συνεχίζονται στα λουτρά και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του αρχαιολογικού χώρου.

Οι θολωτοί διάδρομοι που είναι κατασκευασμένοι από τούβλα και διατρέχουν παράλληλα τον βόρειο, δυτικό και νότιο τοίχο, ανακαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση, αποκαλύπτοντας πτυχές της κοινωνικής ζωής πριν από 2.000 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτά τα είδη των κατασκευών χρησιμοποιήθηκαν ως διάδρομοι υπηρεσιών από τους δούλους που εργάζονταν στα ρωμαϊκά λουτρά. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης κλιβάνους κτισμένους παράλληλα με τις πισίνες των λουτρών.

Ο καθηγητής Serdar Aybek, επικεφαλής των ανασκαφών και του τμήματος Αρχαιολογίας του Celal Bayar University, δήλωσε ότι το εύρημα που ήρθε στο φως σε έναν χώρο 6.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελούσε μια «έκπληξη». «Είναι πολύ συναρπαστικό ότι οι κατασκευές αυτές επιβίωσαν μέχρι σήμερα σε τόσο καλή κατάσταση», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα καταστεί δυνατό να κατανοήσουμε όλες αυτές τις αρχιτεκτονικές κατασκευές με την ολοκλήρωση των μελλοντικών ανασκαφών, προσθέτοντας επίσης ότι ανακάλυψαν τα χνάρια ενός άνδρα και μια αίγας στην ίδια περιοχή της ανασκαφής. «Όταν είδαμε τα ίχνη, φανταζόμασταν τις ημέρες που το λουτρό χτιζόταν ή ανακαινιζόταν. Πιστεύουμε ότι τα ίχνη ανήκουν σε μια αίγα που εισήλθε στην περιοχή πριν το μείγμα του χώματος αποξηραθεί τελείως και ένας άνδρας έτρεξε πίσω από αυτή».

Η Zerrin Koyunsağan,  γενική διευθύντρια του Sabancı Foundation δήλωσε ότι σε κάθε ανασκαφή μέχρι τώρα έχουν εκπλαγεί με τα νέα ευρήματα της αρχαία πόλης της Μητρόπολης ενώ το κάθε ένα από αυτά έδωσε απαντήσεις σχετικά με την κοινωνική ζωή πριν από 2.000 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιπες εργασίες ανάπλασης της αρχαίας Μητρόπολης που ξεκίνησαν το 2012, συνεχίζονται παράλληλα με τις ανασκαφές. Ο αρχαιολογικός χώρος έκτασης 16.000 τετραγωνικών μέτρων περιβάλλεται πλέον από φράχτη ενώ τα σχέδια για την κατασκευή ενός κέντρου υποδοχής επισκεπτών, πεζοπορικών διαδρομών και περιβαλλοντικών αναδιοργανώσεων έχουν ολοκληρωθεί. 

Η αρχαία πόλη της Μητρόπολης βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Σμύρνη και 45 χιλιόμετρα μακριά από την αρχαία πόλη της Εφέσου. Ο αρχαιολογικός χώρος που φέρει ίχνη από την κλασική, ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο, ανασκάπτεται εδώ και 23 χρόνια και αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που υλοποιείται από κοινού από το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.


Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια