Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιοκάπηλοι καταδικάστηκαν για το χρυσό στεφάνι της Ασπροβάλτας

Εννιά άτομα καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που είχε αποκαλυφθεί τον ...


Εννιά άτομα καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2012 από την υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και αφορούσε το χρυσό στεφάνι της Ασπροβάλτας.



Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης από 5 έως 9 έτη με βασική κατηγορία την υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου και τη συνέργεια σε αυτήν, καθώς επίσης και τις κατηγορίες της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και της απλής συνέργειας σε αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, εκτός από έναν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι μετέφερε το χρυσό στεφάνι, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την αξία του. 

Μετά την έκδοση της απόφασης, οι τρεις από τους κατηγορουμένους οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ για τους άλλους έξι το δικαστήριο αποφάσισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η αξία του αρχαιολογικού θησαυρού, με βάση τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων, ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα που έχουν διασώσει από τα χέρια αρχαιοκαπήλων οι ελληνικές αρχές και το μοναδικό χρυσό στεφάνι που έχει κατασχεθεί ποτέ στην Ελλάδα.


Πηγή: Β. Κυριακούλης, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια