Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Τουρκία ελπίζει στην επιστροφή κλεμμένης σαρκοφάγου

Η σαρκοφάγος εντοπίστηκε μετά από ανώνυμη πληροφορία στις ελβετικές τελωνειακές αρχές στη Γενεύη. Η Τουρκία ελπίζει στην ταχεία επίλ...

Η σαρκοφάγος εντοπίστηκε μετά από
ανώνυμη πληροφορία
στις ελβετικές τελωνειακές αρχές στη Γενεύη.

Η Τουρκία ελπίζει στην ταχεία επίλυση των νομικών διαδικασιών για τον επαναπατρισμό σαρκοφάγου, βάρους 20 τόνων, που πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε λαθραία από την Αττάλεια μετά την αποκάλυψη υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας σε ελβετική γκαλερί τέχνης.

Η σαρκοφάγος, η οποία φέρεται να μεταφέρθηκε λαθραία από την αρχαία ελληνική πόλη της Πέργης το 2001, βρέθηκε μετά από ανώνυμη πληροφορία που δόθηκε στα ελβετικά τελωνεία της Γενεύης.

Η σαρκοφάγος, η οποία διαθέτει ανάγλυφα του αρχαίου Έλληνα ήρωα Ηρακλή, βρέθηκε στο Phoenix Ancient Art Gallery στη Γενεύη. Έχοντας επίγνωση της σημαντικής αξίας της σαρκοφάγου, η Ελβετία ανέθεσε την υπόθεση στον εισαγγελέα μαζί με μια δικηγόρο από την Τουρκία που διορίστηκε επίσης για τον ίδιο σκοπό από Τούρκους αξιωματούχους του υπουργείου Πολιτισμού.

Στις συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ Ελβετικών και Τουρκικών αρχών, η ελβετική εισαγγελέα και η νομική αντιπρόσωπος της Τουρκίας συναντήθηκαν στην Αττάλεια τον περασμένο μήνα όπου και εξετάστηκε ο τόπος απομάκρυνσης της σαρκοφάγου.

Οι καθηγητές İnci Deleman και Haluk Abbasoğlu, οι οποίοι πραγματοποιούν ανασκαφές στην αρχαία Πέργη, έδωσαν επίσης κατάθεση σχετικά με το θέμα στην εισαγγελία της Αττάλειας.

Μετά την εξέταση στην Πέργη, ο Ελβετός εισαγγελέας συναντήθηκε με τον A.Ç., βασικό ύποπτο για την απομάκρυνση της σαρκοφάγου από την αρχαία Πέργη, ο οποίος είναι φυλακισμένος στην φυλακή Elmali της Τουρκίας με την κατηγορία του λαθρεμπορίου και της αρχαιοκαπηλίας. Σε συζητήσεις με τον Ελβετό εισαγγελέα, ο A.Ç. φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η σαρκοφάγος αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας.

Αμέσως ξεκίνησαν οι διεθνείς νομικές διαδικασίες με στόχο τον επαναπατρισμό της σαρκοφάγου προς την Αττάλεια. Η υπόθεση παρακολουθείται στενά από την εισαγγελία της Αττάλειας, καθώς και από το τουρκικό Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, οι νομικές διαδικασίες κατά του Phoenix Ancient Art Gallery θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο της επιστροφής της σαρκοφάγου στην Αττάλεια. 

Οι τουρκικές αρχές έχουν μέχρι στιγμής επιτύχει τον επαναπατρισμό της Σφίγγας της Χατούσα από τη Γερμανία, καθώς και το άγαλμα του Ηρακλή από το Μουσείο της Βοστώνης, που σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο της Αττάλειας. Το άγαλμα του Ηρακλή είχε κλαπεί από αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας το 1980 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε λαθραία στις ΗΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια