Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προς τη λύση χρήσης αντιγράφων στην Μικρή Δοξιπάρα κλίνει το Συμβούλιο

Η διατήρηση των αυθεντικών ευρημάτων στο σημείο όπου εντοπίστηκαν ή η αντικατάστασή τους με αντίγραφα, ήταν και το κεντρικό σημείο δια...


Η διατήρηση των αυθεντικών ευρημάτων στο σημείο όπου εντοπίστηκαν ή η αντικατάστασή τους με αντίγραφα, ήταν και το κεντρικό σημείο διαφοράς των δύο προτάσεων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση από τους ειδικούς των αρμόδιων Διευθύνσεων Μελετών Μουσείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. 


Η απόφαση δεν ήταν εύκολη. Όμως, ακόμα και ο ανασκαφέας του τύμβου, που κύριο μέλημά του είναι να μην χαθεί η ανασκαφική εικόνα στην οποία σταμάτησε η έρευνα, επέλεξε τη λύση των αντιγράφων. «Αν μετακινηθούν τα εξαρτήματα η εικόνα που έχει εντυπωσιάσει τους 30.000 επισκέπτες, ειδικούς και μη, δεν θα επανέλθει ποτέ. Γι’ αυτό, η τοποθέτηση των αντιγράφων στο έδαφος με διδακτικό τρόπο, όπως ακριβώς βρέθηκαν, είναι η ενδεδειγμένη λύση», δήλωσε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Το θέμα των αρχών του μουσειολογικού-μουσειογραφικού σχεδιασμού του κτιρίου προστασίας του ταφικού τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης στη Θράκη είχε απασχολήσει και πριν έναν μήνα το Συμβούλιο, αλλά λόγω των δυσκολιών που παρουσίαζε η τελική απόφαση –για παράδειγμα αν θα πρέπει να μείνουν κατά χώραν τα αυθεντικά αλλά εύθραυστα ευρήματα, όπως οστά και μεταλλικά στοιχεία των αμαξών— αναβλήθηκε ώστε να διεξαχθεί αυτοψία από ειδική επιτροπή, η οποία και τη διενήργησε στις 6 Νοεμβρίου 2013.

Όλα τα κτερίσματα των καύσεων θα αφαιρεθούν για να συντηρηθούν και στη συνέχεια θα εκτεθούν σε προθήκες που θα τοποθετηθούν κοντά στους λάκκους ανεύρεσής τους. Σε προθήκες δίπλα στους λάκκους θα παρουσιάζονται και τα μεταλλικά εξαρτήματα των αμαξών, ενώ θα κατασκευαστεί τουλάχιστον ένα αντίγραφο άμαξας από πλεξιγκλάς σε φυσικό μέγεθος, στα κατάλληλα σημεία του οποίου θα τοποθετηθεί ο συντηρημένος αυθεντικός εξοπλισμός τους. Τέλος, εφικτή και αναγκαία κρίθηκε η εξυγίανση του εδάφους των σκαμμάτων για να προστατευθούν τα αντίγραφα των ευρημάτων, τα οποία είναι σκαναρισμένα και, συνεπώς, έτοιμα να κατασκευαστούν.

Το εξαιρετικό αυτό εύρημα, που περιλαμβάνει πέντε άμαξες, δεκαπέντε ταφές αλόγων και τέσσερις καύσεις νεκρών, ήρθε στο φως το 2002 από τον αρχαιολόγο, Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Χρονολογείται στις αρχές του 2ου αι. μ. Χ. και αφορά την ταφή τεσσάρων μελών μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που μετά τον διαδοχικό τους θάνατο, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, εκεί όπου σταδιακά κατασκευάστηκε μεγάλος τύμβος. Πρόκειται για ένα μνημείο μοναδικό στη χώρα μας, με τις πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στον χώρο ταφής να αποτελούν και το πιο εντυπωσιακό εύρημα, καθώς στον ελληνικό χώρο δεν είχε εντοπιστεί ξανά ένα τόσο ολοκληρωμένο σύνολο τετράτροχων αμαξών, παρά μόνον μεμονωμένα εξαρτήματα.

Η χτεσινή γνωμοδότηση δεν θα είναι η τελευταία. Θα ακολουθήσουν μια σειρά ακόμα μελετών, μέχρις ότου το κέλυφος προστασίας του ταφικού μνημείου, που εξωτερικά θα έχει την μορφή του τύμβου όπως ήταν στην πραγματικότητα, θα πλαισιώνει έναν υπέροχο επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο, έτσι όπως τον έχει οραματιστεί ο ανασκαφέας και η ομάδα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια