Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καταρρέει η Πομπηία

Τα κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές βρίσκονται στην περιοχή για την οποία είχαν ήδη προγραμματιστεί, από τον Φεβρουάριο, συντηρήσεις κα...

Τα κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές
βρίσκονται στην περιοχή για την οποία
είχαν ήδη προγραμματιστεί,
από τον Φεβρουάριο,
συντηρήσεις και αναστηλώσεις
με κονδύλια 105 εκατ. ευρώ.
Ο Μπερλουσκόνι και η μαφία βλάπτουν σοβαρά την Πομπηία, τα μεγαλοπρεπή ερείπια της οποίας γίνονται μετά από κάθε ισχυρή βροχόπτωση... πιο ερείπια.

Οι προχθεσινές ισχυρές βροχές στη Βόρεια Ιταλία και ο δυνατός άνεμος προκάλεσαν την κατάρρευση τοίχου ενός αρχαίου καταστήματος στη Βία Σταμπιάνα και κομμάτια γύψινου κονιάματος έπεσαν από το γειτονικό Σπίτι της Μεγάλης Κρήνης. Μπροστά στα μάτια της Ιταλίας, για την οποία η Πομπηία αποτελεί θησαυρό, αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, η Πομπηία καταρρέει αβοήθητη.

Από το 2010 έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 12 κτίρια της περίφημης πόλης που η ηφαιστειακή τέφρα κάλυψε αλλά που χάρη σε αυτήν παραδόθηκε μετά από χιλιετίες στην ανθρωπότητα. Ανάμεσά τους και ο διάσημος Οίκος των Μονομάχων. Πριν από δύο εβδομάδες παρατηρήθηκαν ρωγμές και έπεσαν κονιάματα από ένα ακόμα κτίριο. Όλα αυτά σε έναν προβεβλημένο αρχαίο ερειπιώνα, ο οποίος έχει κηρυχθεί μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Αντόνιο Πέπε, μέλος τοπικού εργατικού συνδικάτου, δήλωσε ότι επί πολλά χρόνια «δεν γίνονταν εργασίες συντήρησης». Αιτία, το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι υποχρηματοδοτούσαν τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, αδιαφορώντας παντελώς για τα μνημεία, παρότι αυτά αποτελούσαν και αποτελούν πηγή εισοδημάτων και δημοφιλίας για τη γειτονική μας χώρα.

Ένα από τα πολλά
αγάλματα στην Πομπηία
που κινδυνεύουν
να καταστραφούν.
Η Πομπηία, που είχε 6.000 κατοίκους στην περίοδο ακμής της, δέχεται τα τελευταία χρόνια υπερδιπλάσιους επισκέπτες καθημερινά. Αν και ένα εκτεταμένο τμήμα της είναι περισχοινισμένο και τυπικά δεν επιτρέπεται εκεί η πρόσβαση, οι επισκέπτες αγνοούν τους λιγοστούς φύλακες.

Προσεγγίζουν ετοιμόρροπα σημεία, με πολλούς κινδύνους, ρυπαίνουν και μερικές φορές καταστρέφουν ατιμώρητοι. Οι περικοπές του προσωπικού έχουν φτάσει στο απροχώρητο, ενώ όπως τονίζει ο Αντόνιο Πέπε, είναι και έκτακτοι, κάτι που σημαίνει ότι οι εργασίες και τα καθήκοντά τους δεν έχουν συνέχεια και δεν εκτελούνται με πραγματική αγάπη και γνώση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία συντήρησης των αρχαιοτήτων, οι εργασίες αποκατάστασης θα αρχίσουν σύντομα. Τα κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές βρίσκονται στην περιοχή για την οποία είχαν ήδη προγραμματιστεί, από τον Φεβρουάριο, συντηρήσεις και αναστηλώσεις με κονδύλια 105 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να κατανοούν ότι απαιτείται ένα μάστερ πλαν για την αντιμετώπιση τόσο εκτεταμένων προβλημάτων.

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στο παρελθόν υπονομεύθηκαν από διεφθαρμένους αξιωματούχους και από την τοπική μαφία, την Καμόρα.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ιταλίας ερεύνησε για κατάχρηση εξουσίας τον πρώην διευθυντή Μαρτσέλο Φιόρι, διορισμένο από τον Μπερλουσκόνι. Έχει επίσης κατηγορηθεί για απάτη ο πρώην επόπτης εργασιών αποκατάστασης της Πομπηίας και ο πρώην εργολάβος για τεράστιες υπερτιμολογήσεις των έργων. Έργο ύψους 449.882 ευρώ κατέληξε να κοστίσει στο κράτος 4,84 εκατομμύρια.


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια