Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τάφος ευγενών των Τσιμού ανακαλύφθηκε στο Περού

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο μίας αρχαίας πόλης στο βόρειο Περού έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: Πρόκειται για έναν τάφο πο...


Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο χώρο μίας αρχαίας πόλης στο βόρειο Περού έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: Πρόκειται για έναν τάφο πολλαπλών θαλάμων από το πολιτισμό των Τσιμού που περιλάμβανε τα λείψανα τουλάχιστον 4 ευγενών τα οποία συνοδεύονταν και από 2 ανθρωποθυσίες.



Ο αρχαιολογικός χώρος του Σαμάνκο εκτείνεται σε περισσότερα από 75 στρέμματα στην κοιλάδα του ποταμού Νεπένα. Τα περισσότερα από τα ερείπια του ανήκουν σε μια μικρή εμπορική κοινότητα που άκμασε μεταξύ 800 και 200 π.Χ.

Ωστόσο ανάμεσα στις αρχαίες πέτρινες κατασκευές , οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο βάθους 3 μέτρων ο οποίος χρονολογείται περίπου τον 15ο ή 16ο αιώνα μ.Χ. Την περίοδο αυτή, οι Τσιμού συγκαταλέγονταν στους πολλούς κατεκτημένους λαούς που αποτελούσαν την τεράστια αυτοκρατορία των Ίνκας .




Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Μάθιου Χέλμερ, μιλώντας στο National Geographic, «Αυτός είναι ένας από τους ελάχιστους τάφους των Τσιμού της περιόδου των Ίνκας που έχουν ανασκαφεί. Αποκαλύπτει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τον παράκτιο πολιτισμό των Άνδεων ακριβώς πριν από την ευρωπαϊκή εισβολή.»

Ο τάφος δε βρέθηκε ανέπαφος ωστόσο, αφού κατά την ισπανική αποικιακή περίοδο, τυμβωρύχοι φαίνεται πώς είχαν εισβάλει στον κύριο θάλαμο του τάφου, αλλά το περιεχόμενο των δύο πλευρικών θαλάμων παρέμεινε άθικτο .

Τα ευρήματα αποτελούν μία μοναδική αρχαιολογική ανακάλυψη, αφού, όπως εξηγούν οι ερευνητές, δείχνουν την σαφή επιρροή των Ίνκας στον κατακτημένο λαό αλλά και την παράλληλη ανάπτυξη των Τσιμού κάτω από τον ζυγό τους.




«Παρά το γεγονός ότι Τσιμού πολέμησαν με τους Ίνκας πριν κατακτηθούν» εξηγεί ο Χέλμερ, «τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Ίνκας επέτρεπαν στους παράκτιους πολιτισμούς να συνεχίσουν να αναπτύσσονται διατηρώντας το δικό τους πάνθεον και την δική τους κουλτούρα».


Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια