Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γνωρίζουμε τον Κομφούκιο, μαθαίνουν τον Σωκράτη

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Πεκίνου - Αθήνας «Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, καλημέρα σας» , είπε χαμογελώντας χθες το πρωί στο Μου...

Σύμφωνο συνεργασίας
μεταξύ Πεκίνου - Αθήνας
«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι, καλημέρα σας», είπε χαμογελώντας χθες το πρωί στο Μουσείο Μπενάκη ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Ντου Τσι Γουέν, διευκρινίζοντας αμέσως πως η γκάμα του στη γλώσσα μας περιορίζεται στην παραπάνω φράση.

Δίπλα στον πρέσβη καθόταν ο Σπύρος Μερκούρης ως πρόεδρος της ΜΚΟ «Ορίζοντες - ανθρωπιστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες». Θέμα της συνάντησης, μια ενδιαφέρουσα συμφωνία ανάμεσα σε δυο φορείς.

Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε το 2011 από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Πεκίνου «Σύνδεσμος για διεθνείς ανταλλαγές» και την προαναφερόμενη ελληνική, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε το φόρουμ «Πεκίνο - Αθήνα, εποικοδομητικός διάλογος πολιτισμών» στις αρχές του 2013 στο Πεκίνο. Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία των πολιτιστικών ανταλλαγών και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα.

Οι συνέργειες στις οποίες κατέληξαν είναι οι εξής:

Πρώτον, με τη συμμετοχή της Συνομοσπονδίας των Κύκλων Κοινωνικών Επιστημών Πεκίνου / Σύνδεσμος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Περιοχής Haidian και του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο «ΜΚΟ Πεκίνου» και ο «Ορίζοντες - Δράσεις» συμφώνησαν να προωθήσουν τη δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τα μαθηματικά με μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Πεκίνο και στην Αθήνα.

Δεύτερον, η «ΜΚΟ Πεκίνου» και η «Ορίζοντες - Δράσεις» κατέληξαν σε συμφωνία για την από κοινού προώθηση πανεπιστημιακών ανταλλαγών με θέμα την αρχαία κινεζική και την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη και για την περαιτέρω διερεύνηση του έργου «Κομφούκιος - Σωκράτης, ζωντανή βιβλιοθήκη».

Τρίτον, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ανάπτυξης της Ολυμπιακής Πόλης Πεκίνου, του Μουσείου Ολυμπιακών (Αγώνων) Πεκίνου και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, οι δυο Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις κατέληξαν σε συμφωνία για την οργάνωση σχετικών δραστηριοτήτων και συνεδρίων για την προώθηση του Ολυμπιακού Πνεύματος, της παγκόσμιας ειρήνης και της ανάπτυξης.

Τέταρτον, με στόχο την πολιτιστική ευαισθητοποίηση και την αμοιβαία κατανόηση των πολιτών του Πεκίνου και της Αθήνας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προωθήσουν από κοινού τις ανταλλαγές μουσείων στο Πεκίνο και την Αθήνα και να οργανώσουν εκθέσεις για τη σύγχρονη τέχνη, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την καλλιγραφία κ.λπ. με την Εταιρεία Μουσείων Πεκίνου και το Μουσείο Μπενάκη.

Πέμπτον, προκειμένου να επεκτείνουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, οι δύο σύνδεσμοι θα συνεργασθούν με τον Ελληνοκινεζικό Σύνδεσμο, το Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Πεκίνου και υφαντουργίες μεταξιού στην Αθήνα για τη δημιουργία του «Σύγχρονου δρόμου του μεταξιού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα».

Έκτον, κατόπιν αιτήματος της Τοπικής Λαϊκής Αυτοδιοίκησης της Δημαρχίας του Πεκίνου για την Περιοχή Xicheng, οι δύο σύνδεσμοι είναι πρόθυμοι να χρησιμεύσουν ως γέφυρα ώστε να προωθήσουν από κοινού τη φιλία της περιοχής Xicheng και ανάλογης περιοχής της Αθήνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια