Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θύμα των ταραχών και το Μουσείο του Καΐρου

Ανάμεσα στους πολύτιμους θησαυρούς του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου η ολόχρυση μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών, πόλος έλξης για τους ντόπιο...

Ανάμεσα στους πολύτιμους θησαυρούς του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου η ολόχρυση μάσκα του φαραώ Τουταγχαμών, πόλος έλξης για τους ντόπιους, αλλά και για τους ξένους τουρίστες που έσπευδαν από όλο τον κόσμο. Όμως, η Αραβική Ανοιξη, αλλά και η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε κατάφεραν σημαντικό οικονομικό πλήγμα στον τουρισμό και κατ' επέκταση στο Μουσείο, το οποίο πλέον ελάχιστοι επισκέπτονται. Επίσης, ο αγώνας για την πάταξη της διαφθοράς δεν επιτρέπει στους αξιωματούχους να εγκρίνουν τις περιοδείες των εκθεμάτων εκτός συνόρων.

Σε δεινή θέση βρίσκεται το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, με τα χρήματα να μη φτάνουν ούτε για συνδετήρες. Το μουσείο, μια πραγματική «σπηλιά θησαυρού» με τα αρχαία των φαραώ να κόβουν την ανάσα, από χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της τουριστικής βιομηχανίας της Αιγύπτου. Όμως η διαρκής πολιτική αστάθεια από το 2011 και η Αραβική Άνοιξη κατάφεραν ένα τρομακτικό πλήγμα στον τουρισμό περιορίζοντας έναν πολύ σημαντικό πόρο εισοδήματος για το μουσείο. Επίσης, οι πολιτικές αντιπαλότητες έχουν στην πραγματικότητα απαγορεύσει τις περιοδείες των αρχαιοτήτων στα ξένα μουσεία βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος σε μια πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για το κράτος.

Οι διαρκείς ταραχές στην πλατεία Ταχρίρ, όπου βρίσκεται και το μουσείο, αποθαρρύνει τους λιγοστούς ξένους αλλά και τους ντόπιους να το επισκέπτονται. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην Ταχρίρ για να εκδηλώσουν την οργή τους εναντίον της υποστηριζόμενης από τους στρατιωτικούς κυβέρνησης. «Η πλατεία Ταχρίρ θεωρείται η γενέτειρα της επανάστασης και το μουσείο λειτουργεί σαν θερμόμετρο. Επηρεάζεται πολύ από την πολιτική κατάσταση στην πλατεία», εξηγεί ο Σαγέντ Αμέρ, διευθυντής του Αιγυπτιακού Μουσείου.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραήμ προσπάθησε να στείλει ένα κάπως πιο αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι, ακόμα και όταν η πλατεία κλείνει, το μουσείο παραμένει ανοιχτό. Κατά τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποίησαν δημοσιογράφοι του Associated Press, από το μουσείο δεν έλειπαν μόνο οι ξένοι τουρίστες αλλά και τα εκθέματα από τον θησαυρό του φαραώ Τουταγχαμών.

Προσπαθώντας να κερδίσει κάτι μέσα στις αντίξοες συνθήκες, το μουσείο ξεκίνησε εργασίες αναπαλαίωσης του όμορφου κτίσματος στο οποίο στεγάζεται. Επίσης, πρόκειται να κατεδαφιστεί η πρώην έδρα του κόμματος του ανατραπέντος Χόσνι Μουμπάρακ δίνοντας τη θέση της σε έναν ειδικό κήπο για εκθέσεις του μουσείου.

Η έκθεση των θησαυρών του φαραώ Τουταγχαμών θα μεταφερθεί στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που τώρα ανοικοδομείται κοντά στις πυραμίδες της Γίζας, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Άλλωστε το Αιγυπτιακό Μουσείο στην Ταχρίρ είναι τόσο κατάφορτο με εκθέματα, που περισσότερα από τα μισά αντικείμενα βρίσκονται σε χώρους φύλαξης στο υπόγειο και σε συνθήκες που πόρρω απέχουν του ιδανικού.

Μέσα όμως στην οικονομική και πολιτική κρίση το προσωπικό του μουσείου κάνει ό,τι μπορεί για να συγκεντρωθούν κατά το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Δωρεές του συλλόγου των Φίλων του Μουσείου θα δαπανηθούν για τη χρηματοδότηση της έρευνας, την ενημέρωση του κοινού αλλά και την καταβολή κάποιων αποδοχών στο προσωπικό που επί μήνες μένει απλήρωτο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τα έσοδα του μουσείου περιορίστηκαν από 16 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2010 σε 1,14 εκατ. τον Οκτώβριο του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια