Επεμβάσεις σε βάθος δεκαετίας στην Ακρόπολη εξετάζει η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως. Η κλιματική αλλαγή βλάπτει την Ακρόπ...
Επεμβάσεις σε βάθος δεκαετίας στην Ακρόπολη εξετάζει η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως. |
Αυτήν τη φορά, πρόκειται για όσα δεν βλέπει το μάτι του επισκέπτη, διακρίνει όμως, καταγράφει και μελετά το μάτι του ειδικού επιστήμονα, προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση. Είναι τα τείχη που περιβάλλουν την κορυφή του λόφου και ένα τμήμα του υποστρώματος: τα ίδια τα βράχια. Η Ακρόπολη είναι απολύτως ασφαλής και δεν πρόκειται να διατρέξει κάποιον κίνδυνο ούτε στο μέλλον, επειδή οι παρεμβάσεις, που θα αντιστρέψουν όποια φθορά και θα επιλύσουν όποιο πρόβλημα εμφανίζεται, θα είναι διαρκείς.
Η Μαίρη Ιωαννίδου, σύμβουλος της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) και τέως διευθύντριά της, συνέταξε ένα ειδικό «μάστερπλαν» για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος.
Το παρουσίασε την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), παρουσία της γενικής γραμματέως Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη, θεωρώντας κρίσιμο το προσεχές διάστημα για τη σωστή και έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, θα παρακολουθεί τις συνεδριάσεις ανά τακτά διαστήματα. Η κ. Ιωαννίδου εντόπισε ως ένα βασικό θέμα τα ύδατα τα οποία είτε κατεισδύουν από το έδαφος (το οποίο, όπως μας λέει, δεν είναι αυτό που ήταν κατά την αρχαιότητα) είτε ανεβαίνουν από τη γη σε κάποια έγκοιλα τμήματα των βράχων.
Το τεράστιο πρόγραμμα αποκατάστασης των τειχών «που θα εξελιχθεί σε ορίζοντα δεκαετίας» θα ξεκινήσει με γεωτεχνική έρευνα. Θα ακολουθήσουν οι ανάλογες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εργασίες θα γίνονται παράλληλα με τα άλλα, σημαντικά έργα, στα μνημεία του Ιερού Βράχου. «Ξεκινάμε μεθοδικά, ώστε να δούμε τι ακριβώς χρειάζεται», λέει η διευθύντρια της ΥΣΜΑ Βασ. Ελευθερίου.
Η πρώτη επέμβαση θα γίνει σε σημείο του νότιου τείχους όπου ο σχιστόλιθος παρουσιάζει ρωγμές επειδή «φούσκωσε» με τα όμβρια. Χθες ο αναπληρωτής έφορος Ακροπόλεως, Κωνσταντίνος Κίσσας, έκανε αυτοψία, καθώς η σχετική μελέτη στερέωσης θα εκπονηθεί από την εφορεία αρχαιοτήτων. Διαπίστωσε πως οι επεμβάσεις είναι αναγκαίες και θα γίνουν σύντομα.
Οι επόμενες εργασίες σε άλλο σημείο του νότιου τείχους που αντιμετωπίζει προβλήματα θα ξεκινήσουν τα καλοκαίρι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κ. Ελευθερίου. Τόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε να στηθεί το εργοτάξιο, και κυρίως η σκαλωσιά, ύψους 18 μέτρων και πλάτους 10. Το βόρειο τείχος, με το θεμιστόκλειο τμήμα του, θα χρειαστεί πολλή δουλειά και πολλή σκέψη. Η κ. Ιωαννίδου και η κ. Ελευθερίου σημειώνουν πως εκεί θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκατάστασης, γνωρίζοντας, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι με την Ακρόπολη, πως τίποτα δεν θα είναι εύκολο.
Στη συγκεκριμένη πλευρά έχουν εντοιχισθεί μεγάλα αρχιτεκτονικά μέλη των αρχαϊκών ναών που κατέστρεψαν οι Πέρσες ως υπόμνηση προς τους Αθηναίους, που τα έβλεπαν από την Αρχαία Αγορά και ως ανακύκλωση του υλικού. Αυτά πρέπει να συντηρηθούν. Τουλάχιστον.
Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια