Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», ύστερα από τον επιτυχημένο κύκλο διαλέξεων και εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το πε...
Το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών», ύστερα από τον επιτυχημένο κύκλο διαλέξεων και εκδηλώσεων που πραγματοποίησε το περυσινό ακαδημαϊκό έτος, συνεχίζει και φέτος τις δραστηριότητες του, διοργανώνοντας εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και τον 2ο κύκλο του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη», με ομιλητές ειδικούς Αριστοτελιστές από την Αγγλία, την Ιταλία, Ισπανία, τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα.
Στόχος του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη» είναι η σε βάθος εξέταση διαφόρων πτυχών της Αριστοτελικής φιλοσοφίας από ειδικούς μελετητές. Αναλύονται θέματα που ανήκουν στον χώρο της Λογικής, της Μεταφυσικής, της Θεολογίας, της Ηθικής και Πολιτικής φιλοσοφίας, της Οικονομίας, της Φυσικής, των Μαθηματικών, της Αστρονομίας, της Μετεωρολογίας, της Βιολογίας, της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Φιλοσοφίας του νου, της Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη συσχέτιση της Αριστοτελικής φιλοσοφίας με τα σύγχρονα δεδομένα στον χώρο της Φιλοσοφίας και των Επιστημών.
Την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 και ώρες 19:00-21:00, θα πραγματοποιηθεί, στο αμφιθέατρο 1 του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του Α.Π.Θ., η τέταρτη διάλεξη του 2ου κύκλου του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη», με ομιλητή τον Καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας στο Pomona College της Καλιφόρνια και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» Richard McKirahan, με θέμα: «Ο Αριστοτέλης ως Ιστορικός της Φυσικής Επιστήμης».
Περίληψη
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει την πολύπλοκη σχέση που έχει ο Σταγειρίτης µε τους προηγούµενους στοχαστές στο τοµέα των φυσικών επιστηµών, και κυρίως µε τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους. Ακόµα και αν τα σωζόµενα συγγράµµατά του δεν έχουν τη µορφή ιστορικής γραφής, συχνά αναφέρεται στους προκατόχους του. Και αναφορές αυτού του είδους αποτελούν σηµαντικό στοιχείο της επιστηµονικής και ερευνητικής µεθόδου του. Το ζήτηµα είναι αν ισοδυναµούν µε ιστορία, δηλαδή αν έχουν ιστορικό σκοπό, ή όχι. Χρησιµοποιώντας την κατάταξη που επινόησε ο Michael Frede για τις διαφορετικές πρακτικές και προσεγγίσεις ως προς την ιστορία της φιλοσοφίας, µπορούµε να καταλάβουµε µε ποιά έννοια ή µε ποιές έννοιες ο Αριστοτέλης ήταν πράγµατι ιστορικός της φυσικής επιστήµης και επίσης να αναγνωρίσουµε πόσο σηµαντικός ήταν ο ρόλος του Σταγειρίτη για την επακόλουθη εξέλιξη των πρακτικών της ιστορίας της φυσικής επιστήµης.
Τον ομιλητή θα προλογίσει η Πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ., Ομότιμη Καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.
Πηγή: ΑΠΘ
Δεν υπάρχουν σχόλια