Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Κυπαρισσία

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν την Τετάρτη στην Κυπαρισσία δύο άτομα, ηλικίας 54 και 41 ετών για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμέν...



Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσαν την Τετάρτη στην Κυπαρισσία δύο άτομα, ηλικίας 54 και 41 ετών για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης ιστορικής και εμπορικής αξίας. Για την υπόθεση οι άνδρες της Αστυνομίας αναζητούν έναν 43χρονο και μία γυναίκα, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 43χρονος που αναζητείται, ήταν ο κάτοχος των αντικειμένων, τα οποία παραχώρησε στον 54χρονο συλληφθέντα για να τα διαθέσει προς πώληση, ενώ η Ελληνίδα συνεργός τους παραχώρησε το αυτοκίνητο για την μεταφορά τους.

Στο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο συνελήφθη ο 54χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Μία πήλινη υδρία ακέραιη με ελαφρά απόκρουση στη μία πλευρά της βάσης με μέγιστο ύψος 0,40 μ. και διάμετρο χείλους 0,12 μ.
- Ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής μορφής Ελληνιστικών χρόνων μέγιστου ύψους 0,09 μ. Φέρει οπή στο μέσο του λαιμού.
- Ένα μαρμάρινο κεφάλι ανδρικής μορφής, στο ύψος των βοστρύχων σώζει οπές για την στερέωση ενδεχομένως διαδήματος με μέγιστο ύψος 0,11 μ., Ελληνιστικών χρόνων.
- Ένα μαρμάρινο κεφάλι ενδεχομένως παιδικής μορφής. Ταινία περιθέει το άνω μέρος των βοστρύχων με μέγιστο ύψος 0,07 μ. Ελληνιστικών χρόνων.
- Ένα γυναικείο μαρμάρινο άγαλμα στο οποίο λείπει το κάτω μέρος του σώματος, συγκολλημένη η κεφαλή. Φέρει αποκρούσεις στο λαιμό και στο στήθος. Επίσης, η μορφή είναι ενδεδυμένη περιόδου Ελληνιστικών χρόνων με μέγιστο ύψος 0,30 μ.
- Ένα μελαμβαφές ακέραιο πινάκιο Ελληνιστικών Χρόνων με διάμετρο βάσης 0,035 μ., ύψους 0,03 μ. και διάμετρο χείλους 0,08μ.
- Ένα γυναικείο άγαλμα σπασμένο στο ύψος του κεφαλιού, το οποίο στηρίζεται σε συμφυή βάση.
- Ένα χάλκινο ομοίωμα πτηνού.
- Ένα χάλκινο ομοίωμα τετράποδου.
- Ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνής ανδρικής μορφής.
-Ένα ακέραιο αγαλματίδιο αιγυπτιάζουσας τέχνης και θραύσματα πήλινου αγαλματιδίου αιγυπτιάζουσας τέχνης.

Τα αρχαία επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της ΛΗ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και είναι ιδιαίτερης αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας.

Επίσης κατασχέθηκαν, το αυτοκίνητο, 570 ευρώ, ένας ψηφιακός δίσκος με 25 φωτογραφίες, μερικές εκ των οποίων απεικονίζουν πιθανώς αρχαία αντικείμενα, ένα φύλλο με τυπωμένες δύο φωτογραφίες από έτερο αρχαίο αντικείμενο.


Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια