Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εργασίες αναβάθμισης στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς

Εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης πραγματοποιούνται στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, το οποίο είναι κλειστό από τον Αύγ...


Εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης πραγματοποιούνται στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, το οποίο είναι κλειστό από τον Αύγουστο του 2013 και αναμένεται να μείνει κλειστό μέχρι τα τέλη του 2015.

Στην προέγκριση δημοπράτησης του 2ου υποέργου με τίτλο «Μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των χώρων του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς» προχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. 

Κατασκευές προϋπολογισμού 727.000 ευρώ

Στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, με την προέγκριση για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, προβλέπεται να κατασκευαστεί νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση ισχυρών και ασθενών ρευμάτων ενώ θα εγκατασταθεί νέο σύγχρονο σύστημα θέρμανσης, ψύξης, ύδρευσης, αποχέτευσης πυρασφάλειας πυροπροστασίας και σύστημα συναγερμού, προϋπολογισμού 727.000 €.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα προστατευτεί με το καλύτερο τρόπο ο ανεκτίμητος θησαυρός του Μουσείου.

Φωτογραφία από τον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου.
Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς διαθέτει δύο μεγάλες αίθουσες 200 τ.μ. και μια μικρότερη 80 τ.μ., τοποθετημένες στο ίδιο επίπεδο, που συνιστά το υπερυψωμένο ισόγειο του κτηρίου, και οι οποίες είναι διαταγμένες γύρω από ένα τετράπλευρο αίθριο. Στο χαμηλότερο επίπεδο (υπόγειο) διαθέτει μια αποθήκη εμβαδού 84 τ.μ. και ένα εργαστήριο συντήρησης. Από το 1989, που εγκαινιάστηκε, στεγάζει στη μία αίθουσα των 200 τ.μ. τη μόνιμη έκθεση με 37 φορητές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, χρονολογούμενες από το 12ο έως το 17ο αιώνα.

Στην κορυφή του λόφου της Βυζαντινής Ακρόπολης

Το Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1989, βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της Βυζαντινής Ακρόπολης, ενώ στεγάζει μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες ελληνικές συλλογές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων του υπουργείου Πολιτισμού. Συνολικά, αριθμεί 414 φορητές εικόνες προερχόμενες από τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της Καστοριάς, από τις οποίες εκτίθενται μόνο οι 37, σε μία από τις τρεις αίθουσές του.

Αποτελεί τον «πυρήνα» εκκίνησης ενός αρχαιολογικού περιπάτου, ο οποίος στοχεύει στη γνωριμία με τα κορυφαία βυζαντινά μνημεία της πόλης σε συνδυασμό με την μνημειακή τέχνη των φορητών εικόνων του Μουσείου.




Δεν υπάρχουν σχόλια