Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανάγλυφο φέρετρο 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

O ι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός φέρετρου, ηλικίας 3.300 ετών που πιθανότατα να ανήκε σε μέλος της ελίτ της εποχής, ίσ...



Oι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός φέρετρου, ηλικίας 3.300 ετών που πιθανότατα να ανήκε σε μέλος της ελίτ της εποχής, ίσως και σε Αιγύπτιο αξιωματικό του στρατού.

Ο χώρος που βρέθηκε η ταφή στο Ισραήλ, ήταν γεμάτος με αγγεία αποθήκευσης τροφίμων, οστά ζώων και επιτραπέζια σκεύη σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (ΙΑΑ). Το πήλινο φέρετρο έφερε ανάγλυφο καπάκι που απεικόνιζε πρόσωπο και περιείχε τον σκελετό ενός ενηλίκου να περιβάλλεται από σφυρήλατα κομμάτια χαλκού καθώς και από ένα χάλκινο ξίφος και κύπελλο. Ο σκελετός ετάφη μαζί με χρυσό δαχτυλίδι που φέρει το όνομα του Σέτι Ι, ενός Αιγύπτιου Φαραώ που βασίλεψε από το 1290 π.Χ. έως το 1279 π.Χ.

Το πήλινο φέρετρο.

Αντικείμενα που συνόδευαν τον σκελετό μέσα στο φέρετρο.
«Δεδομένου ότι τα αντικείμενα που ενταφιάστηκαν μαζί με το άτομο παρήχθησαν σε τοπικό επίπεδο, υποθέτουμε ότι ο αποθανών ήταν ένας αξιωματούχος της περιοχής της Χαναάν, ο οποίος είχε προσληφθεί στην υπηρεσία της αιγυπτιακής κυβέρνησης», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι της ΙΑΑ. Η Χαναάν είναι μια αρχαία περιοχή που περικλείεται σήμερα από το Λίβανο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Η ανακάλυψη του τάφου

Η ΙΑΑ διεξήγαγε ανασκαφές πριν από την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου της Israel Natural Gas Lines Company. Οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλείς τους Edwin van den Brink, Dan Kirzner και Ron Be'eri, ανακάλυψαν φέρετρο και κτερίσματα από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, καθώς και τέσσερεις τάφους σε κοντινή απόσταση που περιέχουν δύο άνδρες και δύο γυναίκες πιθανότατα συγγενείς του ατόμου που ενταφιάστηκε με το πήλινο φέρετρο.

Το πήλινο φέρετρο είναι κατασκευασμένο σε αιγυπτιακό ύφος. Κατά τη στιγμή της ταφής, η αιγυπτιακή κυριαρχία επεκτάθηκε στην Χαναάν και τα μέλη της τοπικής ελίτ ακολούθησαν τις αιγυπτιακές παραδόσεις.

«Ένα συνηθισμένο άτομο δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά την αγορά ενός τέτοιου φέρετρου», δήλωσε ο van den Brink και οι συνεργάτες του. «Είναι προφανές ότι ο αποθανών ήταν μέλος της τοπικής ελίτ».


Η χρυσή σφραγίδα.
Δίπλα στο σκελετό, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα χρυσό αιγυπτιακό σκαραβαίο συνδεδεμένο με δαχτυλίδι. Η σφραγίδα, που χρησιμοποιήθηκε για την σφράγιση εγγράφων, έφερε το σύμβολο της κόμπρας και το όνομα του Σέτι Ι, ο οποίος εγκαθίδρυσε την Αιγυπτιακή εξουσία στη Χαναάν.

Αρχαία πολιτική

Είναι πιθανό ότι το άτομο στον τάφο να μην ανήκε στην ελίτ της Χαναάν, αλλά να πρόκειται για Αιγύπτιο αξιωματούχο, ο οποίος πέθανε στο εξωτερικό, προσθέτουν οι ερευνητές. Η ΙΑΑ έλαβε και εξετάζει δείγματα DNA από το σκελετό για να προσπαθήσει να καθορίσει την προέλευση του ατόμου. 

Ο χώρος της ταφής βρίσκεται στην κοιλάδα Jezreel, μια περιοχή στο Ισραήλ πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορία. Ένα άλλο νεκροταφείο που χρονολογείται στην περίοδο του Σέτι Ι έχει βρεθεί στο βόρειο άκρο της κοιλάδας. Χιλιάδες χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της Λίθινης Εποχής, δύο νέοι άνθρωποι έπεσαν (ή ωθήθηκαν) σε ένα πηγάδι στη δυτική πλευρά της κοιλάδας. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα ακέφαλο άγαλμα του Ηρακλή στην περιοχή που κατά πάσα πιθανότητα διακοσμούσε ένα ρωμαϊκό λουτρό του 2ου αιώνα μ.Χ.


Πηγή: S. Pappas, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια