Ποιος είχε το προνόμιο να περάσει την αιώνια ζωή δίπλα στον Φαραώ; Κοντά στους βασιλικούς τάφους στην αιγυπτιακή Κοιλάδα των Βασιλέω...
Ποιος είχε το προνόμιο να περάσει την αιώνια ζωή δίπλα στον Φαραώ; Κοντά στους βασιλικούς τάφους στην αιγυπτιακή Κοιλάδα των Βασιλέων, οι ανασκαφές που διενεργούνται από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας έφεραν στο φως τον τόπο ταφής πολλών παιδιών, καθώς και άλλων μελών της οικογένειας δύο Φαραώ.
Λείψανα από περίπου 50 μούμιες, μεταξύ των οποίων και μούμιες νεογέννητων παιδιών, βρέθηκαν σε έναν τεράστιο τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ της Αιγύπτου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ.
Οι αιγυπτιολόγοι του Πανεπιστημίου της Βασιλείας που εργάζονται μέσω του Kings' Valley Project ανασκάπτουν στον τάφο KV40 στην Κοιλάδα των Βασιλέων, κοντά στην πόλη του Λούξορ εδώ και τρία χρόνια. Από την εξωτερική όψη, μόνο ένα βαθούλωμα στο έδαφος υποδεικνύει την παρουσία ενός υπόγειου τάφου. Μέχρι τώρα, δεν ήταν τίποτα γνωστό σχετικά με τη διάταξη του τάφου KV40, ούτε για τους ιδιοκτήτες του.
Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι πρόκειται για έναν μη-βασιλικό τάφο που χρονολογείται από την 18η Δυναστεία. Αφού καθάρισαν τα πρώτα τα έξι μέτρα απέκτησαν πρόσβαση σε πέντε υπόγειες αίθουσες και στη συνέχεια ήρθαν αντιμέτωποι με αμέτρητα μνημεία και τμήματα νεκρικού εξοπλισμού. Ξύλινες σαρκοφάγοι και νεκρικές μάσκες βρέθηκαν δίπλα στα λείψανα που πιθανότατα χρονολογούνται από την εποχή του Νέου Βασιλείου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MENA, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού.
Το Νέο Βασίλειο περιλαμβάνει τη 18η, τη 19η και την 20ή Δυναστεία των Φαραώ που κυβέρνησαν την Αίγυπτο από το 1567 μέχρι το 1056 π.Χ.
Μουμιοποιημένα βασιλικά παιδιά
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ταριχευμένα λείψανα από τουλάχιστον 50 άτομα στο κεντρικό θάλαμο και στους τρεις πλευρικούς θαλάμους. Με βάση τις επιγραφές σε αγγεία, οι αρχαιολόγοι είναι σε θέση να προσδιορίσουν και να ονομάσουν πάνω από 30 άτομα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανασκαφικής περιόδου. Τίτλοι όπως "Πρίγκιπας" και "Πριγκίπισσα" διακρίνονται στα θαμμένα μέλη των οικογενειών των δύο Φαραώ Thutmosis IV και Amenhotep III, που επίσης έχουν ταφεί στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Και οι δύο φαραώ ανήκαν στην 18η Δυναστεία (Νέο Βασίλειο) που κυβέρνησε τον 14ο αιώνα π.Χ..
Μουμιοποιημένα κατάλοιπα μεταξύ θραυσμάτων από φέρετρα, υφάσματα και όστρακα: ο τάφος KV40 λεηλατήθηκε αρκετές φορές και έχει ζημιές από πυρκαγιά. |
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, στον τάφο αυτό, ο οποίος είχε λεηλατηθεί στο παρελθόν από τυμβωρύχους, είχαν τοποθετηθεί, επίσης, οι σοροί πριγκίπων και πριγκιπισσών.
Ακόμα κι αν ο τάφος λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά την αρχαιότητα, αλλά και στο τέλος του 19ου αιώνα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αμέτρητα τμήματα ταφικών κτερισμάτων και εξοπλισμού, όπως θραύσματα από φέρετρα αλλά και υπολείμματα από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.
"Τα κατάλοιπα και οι τοίχοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από πυρκαγιά που πιθανότατα δημιουργήθηκε από τις δάδες των τυμβωρύχων του τάφου", υποψιάζεται η καθηγήτρια Susanne Bickel. Τα θραύσματα των διαφόρων ξύλινων φέρετρων υποδεικνύουν ότι ο τάφος KV40 χρησιμοποιήθηκε για δεύτερη φορά ως χώρος ταφής: αρκετό καιρό μετά την εγκατάλειψη της κοιλάδας ως βασιλικής νεκρόπολης, διάφορα μέλη των ιερατικών οικογενειών του 9ου αιώνα π.Χ. ενταφιάστηκαν εδώ.
Οι ανθρωπολογικές αναλύσεις καθώς και η εξέταση των ταφικών κτερισμάτων θα παρέχουν σημαντικές γνώσεις σχετικά με την σύνθεση του φαραωνικού δικαστηρίου της 18ης Δυναστείας, αλλά και για τις συνθήκες ζωής και των ταφικών εθίμων των μελών της.
Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα ελβετών αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου της Βασιλείας σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές.
Οι αρχαιότητες παίζουν καθοριστικό ρόλο στον τουρισμό της Αιγύπτου που έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία τρία χρόνια.
Μετά την Αραβική Άνοιξη, οι Αρχές δυσκολεύονται να φυλάξουν με ασφάλεια τούς αρχαιολογικούς χώρους και να σταματήσουν τις παράνομες ανασκαφές και τις κλοπές από μουσεία, τεμένη ή καταστήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια