Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές: Πικνίκ στο Σούνιο και βόλτα στο ποτάμι του Συντάγματος

Χωρίς συγκεκριμένο θέμα και χωρίς χρηματοδότηση από κάποιο υπουργείο, η σειρά εκδηλώσεων που επιχειρούν να «παντρέψουν» τον πολιτισμ...



Χωρίς συγκεκριμένο θέμα και χωρίς χρηματοδότηση από κάποιο υπουργείο, η σειρά εκδηλώσεων που επιχειρούν να «παντρέψουν» τον πολιτισμό με το περιβάλλον αφήνει πίσω της τον πιλοτικό χαρακτήρα των δύο προηγούμενων ετών και εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Πώς τον λένε τον ποταμό που κυλά στην Πλατεία Συντάγματος; Πού μπορείτε να φυτέψετε στην καρδιά της Αθήνας λεβάντα, δεντρολίβανο και φασκόμηλο; Έχετε κάνει ποτέ πικνίκ στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου; Μήπως έχετε περπατήσει στο μονοπάτι όπου κάποτε έκανε τις βόλτες του ο Ευριπίδης ή έχετε φτάσει ποτέ στις Αιγές - την πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων - όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, καβάλα πάνω στ' άλογο;

Για να βρείτε τις απαντήσεις δεν χρειάζεται να βυθιστείτε σε εγκυκλοπαίδειες και εξειδικευμένα βιβλία, ούτε να πονέσετε τα δάχτυλά σας αναζητώντας τις λύσεις μέσω του πληκτρολογίου του υπολογιστή σας. Το ακριβώς αντίθετο. Φορέστε χαμηλά παπούτσια, εφοδιαστείτε με καπέλο ή ομπρέλα - αναλόγως των καιρικών συνθηκών - και σηκωθείτε από τον καναπέ. «Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω» όπως έλεγαν και οι πρωταγωνιστές της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «X-Files».

Και θα βρίσκεται έως την Κυριακή (σε ορισμένες περιπτώσεις και αργότερα) καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, μια σειρά εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.


«Πρόκειται για εκδηλώσεις που εκφράζουν την πολιτική μας ότι πολιτισμός και περιβάλλον βρίσκονται σε αρμονία, σύγκλιση και συναρμογή» τόνισε προχθές, ημέρα έναρξης της δράσης, ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος. Αν και το όλο πρόγραμμα ξεκίνησε δειλά πριν από δύο χρόνια με τη συμμετοχή μόλις τριών νομών, στη φετινή διοργάνωση δίνουν δυναμικό «παρών» - σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μαρία Λαγογιάννη - 29 νομοί, 22 δήμοι, 42 Εφορείες Αρχαιοτήτων, 6 πανεπιστημιακές σχολές και 150 φορείς ανάμεσα σε άλλους.

Μια βόλτα στην Αθήνα λοιπόν, ακολουθώντας τα ίχνη του χαμένου Ηριδανού, του ποταμού που πήγαζε από τον Λυκαβηττό, περνούσε κάτω από την Πλατεία Συντάγματος, όπως αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη κατά τη διάρκεια των έργων του μετρό και την μπαζωμένη κοίτη του πίσω από τις βιτρίνες του σταθμού προσπερνούν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι επιλέξουν την περιήγηση από το Σύνταγμα έως τον Κεραμεικό, εκεί όπου το ποτάμι ρέει ανάμεσα στα κατάλοιπα του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου νεκροταφείου της Αρχαίας Αθήνας.

Δίπλα στο θέατρο του Διονύσου - στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης - σήμερα και αύριο μαθητές δημοτικών σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη χλωρίδα στην περιοχή και να φυτέψουν οι ίδιοι λεβάντα, δενδρολίβανο και φασκόμηλο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.


Φαγητό και Παιχνίδι 

Πικνίκ στο Σούνιο; Κι όμως την Κυριακή στις 10.00 όσοι το αποφασίσουν θα περπατήσουν στην κοιλάδα της Σούριζας, στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, σε έναν αγροτικό δρόμο διασχίζοντας ερειπιώνες και συγκροτήματα αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων, ενώ η κατάληξη της βόλτας προβλέπει φαγητό και παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους στο πλάτωμα με τα ξύλινα τραπέζια μπροστά στην Αγία Τριάδα (σημείο συνάντησης το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου).

Όσοι έχουν όρεξη για πεζοπορία, το Σάββατο στις 10.00 μπορούν να ξεκινήσουν από το δημαρχείο Σαλαμίνας και να φτάσουν ώς τις Κολόνες, στο Ιερό του Διονύσου, και ώς το μονοπάτι όπου βάδιζε ο Ευριπίδης για να φτάσει στο σπήλαιο που φέρει το όνομά του.


Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 38 είναι τα βυζαντινά μνημεία που είναι διάσπαρτα στα Μεσόγεια. Την Κυριακή στις 10.00 όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ξεναγηθούν στην Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα, τον κομψό ναό του 12ου αιώνα που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και επειδή γιορτάζει τον Νοέμβριο έχει ονομαστεί Μεσοσπορίτσσα ως προστάτιδα της σποράς που γίνεται εκείνη την περίοδο, αλλά και σε εκείνον του Αγίου Πέτρου - χρονολογείται στα τέλη 12ου - αρχές 13ου αι. -, στο ιερό του οποίου ξεχωρίζει η προσωπογραφία του επισκόπου Αθηνών Μιχαήλ Χωνιάτη με φωτοστέφανο.

Ιππασία κανείς; 

Καβάλα στ' άλογο θα επισκεφθούν τις Αιγές - την πρώτη πρωτεύουσα των αρχαίων Μακεδόνων - όσοι συμμετέχουν στην περιήγηση που επαναλαμβάνεται και φέτος, μετά την περσινή της επιτυχία, στον αρχαιολογικό χώρο την Κυριακή 11 Μαΐου.

Με ένα αρωματικό φυτό θα φύγουν όσοι επιλέξουν να περιηγηθούν μέσα και έξω από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σήμερα στις 12.00, το Σάββατο στις 11.30 και την Κυριακή στις 12.00. Μέσα στη μόνιμη έκθεση θα αναζητήσουν τον φυτικό κόσμο όπως έχει αποτυπωθεί στα εκθέματα. Έξω θα ενημερωθούν για το πώς φτιάχνεται ο κήπος του Μουσείου και θα τους διανεμηθούν αρωματικά φυτά όπως αυτά που φύονται στον κήπο.

Πόσο μεγάλη είναι η ιστορία της Παμβώτιδας; Τι συνέβαινε στην λίμνη των Ιωαννίνων πριν από 20.000 χρόνια θα μάθουν όσοι επιλέξουν την Κυριακή στις 11.00 τη θεματική ξενάγηση στις παλαιολιθικές συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, όπου θα ενημερωθούν για τη διαχείρηση των φυσικών πόρων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων από τους μετακινούμενους δορυφόρους και τοξοβόλους κυνηγούς της εποχής των παγετώνων.

Τον καλλιτέχνη που κρύβουν μέσα τους θα αποκαλύψουν όσοι επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής αύριο 10.00-12.00, όπου μικροί και μεγάλοι θα φτιάξουν έργα εμπνευσμένα από τα φυτικά μοτίβα των εκθεμάτων με φύλλα, ξύλα και φυσικά υλικά που θα μαζέψουν από τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου. 

Ανοίγουν και κλειστοί χώροι

«Σπάνε» τα λουκέτα οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές και γίνονται αφορμή για να ανοίξουν έστω και για λίγο αρχαιολογικοί χώροι που παραμένουν κλειστοί λόγω έλλειψης προσωπικού. Την Κυριακή από τις 09.30 έως τις 14.00 οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα που είχε ιδρύσει ο Ηρώδης ο Αττικός και στον οποίο αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά αγάλματα της Ισιδος μεταξύ άλλων. Παράλληλα με τις ξεναγήσεις προγραμματίζεται και αποψίλωση του χώρου από εθελοντές.

Τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν τους μακεδονικούς τάφους του Φοίνικα και του Αγίου Αθανασίου θα έχουν όσοι επιλέξουν την Κυριακή από τις 09.30 έως τις 13.00 να ανέβουν στα λεωφορεία που θα υπάρχουν για τον σκοπό αυτόν έξω από τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Αφού συζητήσουν με τους αρχαιολόγους για τις τοιχογραφίες και τον συγκεκριμένο ταφικό τύπο, θα επισκεφθούν το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στο χωριό Γέφυρα και θα απολαύσουν κεράσματα στον Αγιο Αθανάσιο.


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια