Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Στρίψτε» ένα αρχαίο νόμισμα

Με την αφή ενός δαχτύλου πάνω σ' ένα από τα νομίσματα στον μεταλλικό δίσκο-οθόνη το σύστημα προβάλλει τις σχετικές πληροφορίες. Πώ...

Με την αφή ενός δαχτύλου πάνω σ' ένα από τα νομίσματα στον μεταλλικό δίσκο-οθόνη
το σύστημα προβάλλει τις σχετικές πληροφορίες.
Πώς θα σας φαινόταν αν θα μπορούσατε να παίξετε «ηλεκτρονικά»... κορόνα - γράμματα μ' ένα αρχαίο ελληνικό νόμισμα; Να το «πάρετε στα χέρια σας» και να παρατηρήσετε μεγεθυσμένες τις εγχάρακτες λεπτομέρειες των δυο όψεών του; Να μάθετε σε «real time» πληροφορίες για την προέλευση, τη χρονολογία, αλλά και επεξηγήσεις για την απεικονιζόμενη παράστασή του, ακόμη και να ακούσετε τον ήχο που κάνουν είκοσι από αυτά όταν μετακινούνται πάνω κάτω; 

Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδας. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank», που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, χάρη σε μια πρωτοποριακή διεθνώς εφαρμογή, για την οποία ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το «Stater 3602», ένα διεθνώς πρωτότυπο διαδραστικό σύστημα το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (Ambient Intelligence) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας. Η εφαρμογή βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών στο τέλος της έκθεσης προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να δουν επιλεγμένα νομίσματα της έκθεσης σε μεγεθυσμένη προβολή υψηλής ανάλυσης πάνω σε ένα μεταλλικό δίσκο-οθόνη αφής (και το ίδιο το σχήμα του παραπέμπει στο κυκλικό σχήμα των νομισμάτων)- τον οποίο μπορούν να περιστρέψουν γύρω από δύο άξονες μπρος και πίσω, αλλά και πάνω και κάτω. Κινήσεις τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν και τα εικονιζόμενα στην οθόνη νομίσματα, αναπαράγοντας μάλιστα και τον αντίστοιχο ήχο. Κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να «πάρουν στα χέρια τους» καθένα από τα είκοσι επιλεγμένα νομίσματα σε μεγάλη διάσταση, να το περιστρέψουν για να δουν και τις δύο του όψεις. Παράλληλα, με την αφή ενός δαχτύλου πάνω σ' ένα από τα νομίσματα στο μεταλλικό δίσκο-οθόνη το σύστημα προβάλλει τις σχετικές πληροφορίες (προέλευση, χρονολογία, επεξήγηση της απεικονιζόμενης παράστασης κ.λπ.). Επιπλέον, σε παρακείμενη μεταλλική επιφάνεια, πάλι με τη μέθοδο της αφής, προβάλλονται πληροφορίες σχετικά με την περιοχή κοπής του επιλεγμένου νομίσματος.

Διεθνής καινοτομία

Ο κύριος ερευνητής στο Πρόγραμμα Διάχυτης Νοημοσύνης, ITE-ΙΠ, δρ Δημήτρης Γραμμένος, διευκρίνισε σχετικά: «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια σε μια επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, όπου υπάρχει μια αίθουσα με νομίσματα και σκεφτόμασταν ότι θα ήταν ωραία να μπορεί κανείς να έχει μια πραγματική εμπειρία μ' ένα νόμισμα, να έχει μια σχέση αλληλεπίδρασης. Καθετί γύρω από το «Stater 3602» είναι μοναδικό, καθώς η ιδέα, η σχεδίαση, η βασική τεχνολογία, η διαδραστική εφαρμογή αλλά ακόμη και η εικαστική κατασκευή είναι διεθνώς πρωτότυπες, ενώ είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. Ενα από τα καινοτόμα επιτεύγματα του συστήματος αποτελεί το γεγονός ότι ο μεταλλικός περιστρεφόμενος δίσκος, αλλά και η παρακείμενη επιφάνεια προβολής, δεν ενσωματώνουν κανένα τεχνολογικό στοιχείο, καθώς, τόσο ο εντοπισμός της «πόζας» του δίσκου, όσο και η επαφή των δακτύλων του χρήστη με την κάθε επιφάνεια, επιτυγχάνονται με τη χρήση ειδικού αισθητήρα ο οποίος είναι «κρυμμένος» στην οροφή της κατασκευής σε συνδυασμό με πρωτότυπο λογισμικό υπολογιστικής όρασης του ΙΤΕ-ΙΠ».

Το «Stater 3602», δίνει τη δυνατότητα να δουν τα νομίσματα σε μεγενθυμένη προβολή υψηλής ανάλυσης
πάνω σε ένα μεταλλικό δίσκο-οθόνη αφής.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε -το hardware- είναι πολύ φτηνή και αφορά σε προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά αλλά για συγκεκριμένες χρήσεις και προδιαγραφές. Εμείς μέσα από το λογισμικό τροποποιήσαμε τις προδιαγραφές αυτής της τεχνολογίας για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόκειται λοιπόν για έναν εξοπλισμό κόστους κάτω από 2.000, που περιλαμβάνει έναν υπολογιστή, έναν προτζέκτορα και έναν αισθητήρα -τον οποίο μπορεί να προμηθευτείτε ακόμη και με 50 ευρώ. Και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό για το "Stater 3602"».

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση -συνδιοργάνωση του ΑΜΘ με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Απριλίου του 2015- ανιχνεύει το φαινόμενο του ελληνικού αποικισμού, τη διάδοση και τη χρήση του νομίσματος ως βασικού συναλλακτικού μέσου, στην Ευρώπη. Παρουσιάζονται 121 νομίσματα αρχαίων ελληνικών αποικιών, τα οποία που πλαισιώνονται από 61 μοναδικά αρχαία αντικείμενα, προϊόντα εργαστηρίων των ελληνικών αποικιών, για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής πορείας και της αναπτύξεως των αποικιών.


Πηγή: Γ. Σωτηροπούλου, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια