Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το ιερό της Αγίας Ειρήνης στη Κύπρο: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις μιας παλιάς ανασκαφής

Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστι...




Στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Γιώργου Μπουρογιάννη (Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Medelhavsmuseet, Στοκχόλμη) με τίτλο «The Ayia Irini sanctuary in Cyprus: Facing the challenges of an old excavation», την Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, μετρό Ακρόπολης).

Το Ιερό της Αγίας Ειρήνης είναι αναμφισβήτητα ένα από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους που έδρασε η Σουηδική Αποστολή στη Κύπρο (1927-1931). Γνωστός για την μαζική ανεύρεση αναθηματικών αγαλματιδίων από τερακότα, η Αγία Ειρήνη έχει δώσει ένα από τα πλουσιότερα δείγματα αριθμών σε ειδώλια που έχουν ανασκαφεί ποτέ στην αρχαία Μεσόγειο. 

Ωστόσο, παρά τη σημασία της, οι γνώσεις μας για την ιστορία και την αρχαιολογία της Αγίας Ειρήνης εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, κυρίως λόγω δύο παραγόντων: ο πρώτος σχετίζεται με τη δημοσίευση του ιερού, που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα πήλινα ειδώλια, σε αντίθεση με άλλες ομάδες υλικών (κυρίως κεραμικής). Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την προσβασιμότητα του χώρου από τη σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε από το Medelhavsmuseet το 2011 με στόχο να ρίξει φως σε ορισμένες από αυτές τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας της Αγίας Ειρήνης. Φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη συλλογή (που έχει ανασκαφεί σωστά) κυπριακών αρχαιοτήτων εκτός Κύπρου, το Medelhavsmuseet προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για αυτό το είδος έρευνας. Το έργο εστιάζει σε θραύσματα κεραμικής που βρίσκονται κατά τη διάρκεια εργασιών της Σουηδικής Αποστολής στην Αγία Ειρήνη (πάνω από 100.000 όστρακα). 

Αυτό το τόσο σημαντικό σύνολο αποδεικτικών στοιχείων, κρατήθηκε στις αποθήκες του μουσείου αδημοσίευτο και χωρίς μελέτη. Η διαλογή, η καταγραφή και η πλήρης αρχαιολογική τεκμηρίωση του υλικού αυτού, αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία όσον αφορά τη χρονολογία, τις φάσεις και την λατρευτική δραστηριότητα στην Αγία Ειρήνη. Η παρουσίαση έχει ως στόχο να παρουσιάσει ένα περίγραμμα της ιστορίας των Σουηδικών ανασκαφών στην Αγία Ειρήνη καθώς και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του έργου που έχει συντελεσθεί μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια