Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η επιστροφή της Γοργόνας στην Αλγερία

Η Τυνησία θα επιστρέψει τη Μάσκα της Γοργόνας, ένα έργο της Ρωμαϊκής εποχής που είχε κλαπεί από την Αλγερία στη δεκαετία του 1990 και ...


Η Τυνησία θα επιστρέψει τη Μάσκα της Γοργόνας, ένα έργο της Ρωμαϊκής εποχής που είχε κλαπεί από την Αλγερία στη δεκαετία του 1990 και βρέθηκε στο σπίτι του γαμπρού του ανατραπέντος προέδρου.

Το λευκό μαρμάρινο γλυπτό της κεφαλής της Γοργόνας θα επιστρέψει με τον αλγερινό υπουργό Πολιτισμού, Khalida Toumi σε μια τελετή που θα λάβει χώρα στην Τύνιδα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτισμού της Τυνησίας. 

Η μάσκα, που έχει ύψος ένα μέτρο περίπου και ζυγίζει 320 κιλά, είχε κλαπεί από τον αρχαιολογικό χώρο μιας σημαντικής ρωμαϊκής πόλης, της Hippo Regius, στη βορειοανατολική Αλγερία. 

Συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των 164 αρχαιολογικών αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπίτι του Sakher El Materi, ο οποίος παντρεύτηκε την μεγαλύτερη κόρη του τότε προέδρου Zine El Abidine Ben Ali και θεωρούταν για καιρό ως ο επικρατέστερος διάδοχος. 


Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε μια τηλεοπτική εκπομπή, μετά την αποπομπή του προέδρου της Τυνησίας με τα γεγονότα του 2011, και το έργο αναγνωρίστηκε από έναν πρώην διευθυντή του μουσείου της πόλης Annaba της Αλγερίας, όπου και βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος. 

Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε το 2012 από ομάδα εμπειρογνωμόνων που στάλθηκαν στην Τυνησία από το υπουργείο Πολιτισμού της Αλγερίας. Η κυβέρνηση της Τυνησίας είχε υποσχεθεί το 2012 ότι θα πρέπει να επιστραφεί στην Αλγερία «μετά την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών». 

Το μαρμάρινο γλυπτό βρίσκεται στην κατοχή των αρχών της Τυνησίας ως αποδεικτικό στοιχείο για την υπόθεση εναντίον του Materi που κατηγορείται για παράνομη διακίνηση αρχαιολογικών ευρημάτων. 

Ο γαμπρός του πρώην προέδρου, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην σε 16 χρόνια φυλάκιση και σε πρόστιμο 97 εκατομμυρίων δηναρίων (περίπου 61 εκατ. δολ.) για διαφθορά και απάτη ιδιοκτησίας, ζήτησε άσυλο στις Σεϋχέλλες τον Φεβρουάριο του 2013 . Οι αρχές του αρχιπελάγους του Ινδικού Ωκεανού, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα του επιτρέψουν να παραμείνει για ακόμη 12 μήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια