Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

O Zawi Hawass απαλλάχθηκε από κατηγορίες διαφθοράς

O ανώτατος εισαγγελέας της Αιγύπτου, υπεύθυνος για τα δημόσια ταμεία απάλλαξε τον παγκοσμίου φήμης αιγυπτιολόγο Zawi Hawass από τις κα...


O ανώτατος εισαγγελέας της Αιγύπτου, υπεύθυνος για τα δημόσια ταμεία απάλλαξε τον παγκοσμίου φήμης αιγυπτιολόγο Zawi Hawass από τις κατηγορίες της σπατάλης δημοσίου χρήματος και παράνομων κερδών.

Ο Hawass, ο οποίος διετέλεσε υπουργός αρχαιοτήτων του ανατραπέντος προέδρου Hosni Mubarak, είχε επίσης κατηγορηθεί από πρώην συναδέλφους του ότι παραμελούσε τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου και ότι απέστειλε μοναδικά αρχαιολογικά αντικείμενα στο εξωτερικό, όπως οι δύο εκθέσεις του Τουταγχαμών το 2008.

Υπήρχαν επίσης καταγγελίες για τον Hawass ότι απέκτησε παράνομα κέρδη μέσω της γραμμής ρούχων που είχε λανσάρει, στην οποία υπήρχαν φωτογραφίες του εαυτού του και αρχαίων αιγυπτιακών έργων τέχνης.

Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια ερευνών των καταγγελιών, ο Ahmed El - Bahrawi, πρώτος Γενικός Εισαγγελέας για τα Δημόσια Ταμεία, αποφάσισε την Τρίτη να απορρίψει τις κατηγορίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εν λόγω κατηγορίες ακούστηκαν για τον Hawass. Οι προηγούμενες έρευνες τον είχαν επίσης απαλλάξει από τις κατηγορίες.

Οι έρευνες για τις πρόσφατες καταγγελίες έδειξαν ότι όλες οι αιγυπτιακές αρχαιότητες εμφανίζονταν νόμιμα στο εξωτερικό ενώ ασφαλίζονταν έναντι πιθανών ζημιών. Επίσης, όλα τα έσοδα από τις διεθνείς εκθέσεις τοποθετήθηκαν στα ταμεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς αποφάσισαν επίσης ότι οι κατηγορίες που αφορούν τον Hawass για την γραμμή ρούχων του ήταν άκυρες και ότι όλα τα έγγραφα που υποβλήθηκαν ήταν πλαστά.

Ο Hawass έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθόλη τη σταδιοδρομία του, εμφανίζεται σε διάφορα ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές, συμπεριλαμβανομένων των «Chasing Mummies: The Amazing Adventures of Zahi Hawass», η οποία προβλήθηκε από το History Channel το 2010.

Απέκτησε το διδακτορικό του στην Αιγυπτιολογία από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvani το 1987, ενώ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Το τελευταίο του έχει τίτλο «Ancient African Kingdoms on the Nile: Nubia» και κυκλοφόρησε το 2012. Έχει επίσης διακριθεί ως ένας από τους εκατό σημαντικότερους ανθρώπους του κόσμου από το περιοδικό Time το 2006.


Δεν υπάρχουν σχόλια