Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έτσι ήταν η ζωή στη Μινωϊκή Κρήτη

Τη ζωή στην Κρήτη του μινωικού πολιτισμού που γνώρισε την ακμή του ως ναυτική δύναμη από τον 27ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα π.Χ. αναπαρισ...


Τη ζωή στην Κρήτη του μινωικού πολιτισμού που γνώρισε την ακμή του ως ναυτική δύναμη από τον 27ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα π.Χ. αναπαριστά ένα εντυπωσιακό βίντεο του BBC, το οποίο αποτελεί απόσπασμα του ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου «Ατλαντίδα: Το Τέλος Ενός Κόσμου η Γέννηση ενός Θρύλου».

Στο βίντεο αναπαριστώνται επίσης τα Ταυροκαθάψια, άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από τον ταύρο.

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς έφερε στο φως τα ανάκτορα της Κνωσού. Τα ανθρωποειδή πρωτοεμφανίστηκαν στην Κρήτη περίπου 130.000 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της Μεσο-παλαιολιθικής εποχής.

 


Τσεκούρια που βρέθηκαν αποδίδονται στον homo erectus που εντοπίστηκε στην Αφρική, τα οποία ωστόσο είναι κατασκευασμένα από τοπικό χαλαζία αντί πυριτόλιθο. Τέτοια έχουν βρεθεί στο φαράγγι της Πρέβελης, στη νότια Κρήτη.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν οικισμούς στο νησί από τα τέλη της 8ης και στις αρχές της 7ης χιλιετίας π.Χ.. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια προηγμένης γεωργίας εμφανίστηκαν αργότερα το 5000 π.Χ.


Ο Μινωικός πολιτισμός θεωρείται ότι ξεκινάει με τα ανακτορικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στην Εποχή του Χαλκού.

Η Δύση του Μινωικού πολιτισμού ξεκινάει με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (που μέχρι τότε λεγόταν Στρογγύλη) περίπου το 1600 π.Χ.

Στο βίντεο περιγράφεται πώς τα πελώρια κύματα σάρωσαν τις ακτές της Κρήτης, κατέστρεψαν τη Θήρα και «κατάπιαν» το Μινωικό πολιτισμό.


Πηγή: Έθνος

1 σχόλιο