Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα κατάρρευση στην Πομπηία

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας έρχονται αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες Ακόμα και οι κα...

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας
έρχονται αντιμέτωποι με κλειστές πόρτες
Ακόμα και οι καλοκαιρινές μπόρες δημιουργούν προβλήματα στην Πομπηία.

Μια νέα κατάρρευση ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των τοίχων, κτισμάτων, κιόνων, αρχιτεκτονημάτων που έχουν ήδη καταρρεύσει σε αυτή την αρχαία ρωμαϊκή πόλη που διατηρήθηκε επί αιώνες κάτω από τις στάχτες. Λιγότερα από 200 χρόνια μετά την αποκάλυψή της, ωστόσο, η Πομπηία πέφτει δραματικά.

Αυτήν τη φορά, πρόκειται για το άνω μέρος ενός κίονα και για παρακείμενο τοίχο. Θύματα δεν είχαμε, κυρίως επειδή τα νέα προβληματικά μέρη βρίσκονται στη μεγάλη περιοχή που έχει περισχοινισθεί λόγω επικινδυνότητας.

Περιμένουν τα έργα

Έτσι, οι επισκέπτες δεν φτάνουν μέχρις εκεί. Οι ιταλικές αρχές περιμένουν το ξεκίνημα των έργων, που όμως δεν είναι καν ορατό.

Διότι, ναι μεν η Πομπηία απέκτησε εκατόν πέντε εκατομμύρια ευρώ, ποσό μυθώδες (75 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά κι εκεί υπάρχουν τα δικαστήρια. Σε ένα από αυτά προσέφυγε αντίπαλος της ομάδας που πήρε το έργο αναστήλωσης και συντήρησης μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού. Επομένως, το ιταλικό κράτος δεν μπορεί παρά να περιμένει.

Όχι πως είχε μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή. Τα προβλήματα στη διάσημη πόλη-ερειπιώνα εμφανίστηκαν εδώ και αρκετά χρόνια και απλώς κρύφτηκαν κάτω από το χαλί. Δεν εκπονήθηκαν μελέτες ούτε έγινε κάποιος γενικός σχεδιασμός για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι η μαφία, που ως γνωστόν εδρεύει στη γειτονική Νάπολη, βάζει συνέχεια «πόδι» στα έργα, έχουμε την εικόνα του φαινομένου ζωντανή.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν δοθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και αν δεν απορροφηθούν έως το τέλος του 2015 θα πρέπει να επιστραφούν. Εφόσον όμως δεν υπάρξει απεμπλοκή από τα δικαστήρια, οι εργασίες δεν είναι δυνατόν να αρχίσουν. Μονάχα μικρότερης κλίμακας συντηρήσεις και αναστηλώσεις είναι προς το παρόν σε εκτέλεση.


Πηγή: Α. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια