Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νορβηγία: Βρέθηκε κρανίο με υπολείμματα εγκεφάλου ηλικίας 8.000 ετών

Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία βρήκαν ένα ενδεχομένως ανθρώπινο κρανίο ηλικίας 8.000 ετών, το οποίο περιέχει ίχνη ουσίας του εγκεφάλου.



Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία βρήκαν ένα ενδεχομένως ανθρώπινο κρανίο ηλικίας 8.000 ετών, το οποίο περιέχει ίχνη ουσίας του εγκεφάλου.

Η ανακάλυψη έγινε στην περιοχή Stokke της Νορβηγίας και θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στη Λίθινη Εποχή, μια περίοδο που διήρκησε περίπου 3,4 εκατομμύρια χρόνια και τελείωσε μεταξύ 6.000 – 2.000 π.Χ.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να πουν οι αρχαιολόγοι αν πρόκειται για υπολείμματα οστών ανθρώπου ή ζώου, αλλά οι πρώτες εξετάσεις το τοποθετούν γύρω στα 5.900 π.Χ.

Ο Gaute Reitan, υπεύθυνος της ανασκαφής στην περιοχή, δήλωσε στο NRK, πως πρόκειται για ένα «μοναδικό» κρανίο που περιέχει μια γκρίζα ουσία που μάλλον είναι ίχνη εγκεφάλου.

Πρόσθεσε όμως, πως δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ακόμη αν ανήκει σε άνθρωπο. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Χρειαζόμαστε βοήθεια από εμπειρογνώμονες οστών».


Ο Reitan συνέχισε: «Όταν αρχίσαμε να κάνουμε δοκιμαστικές ανασκαφές σε ορισμένα τετράγωνα, σχεδόν αμέσως βρήκαμε μάζες εδάφους, πλούσιες σε άνθρακα. Στείλαμε αμέσως δείγματα για γρήγορη χρονολόγηση προκειμένου να καταλάβουμε με τι είχαμε να κάνουμε. Τα οστά που εντοπίστηκαν στο ίδιο σημείο είναι εξίσου παλιά. Είναι αρκετά σπάνιο να έχουμε την ευκαιρία να σκάψουμε σε έναν χώρο της Λίθινης Εποχής που δεν γνωρίζουμε και πολλές πληροφορίες γι’ αυτόν» δηλώνει ο Reitan. «Αλλά το γεγονός ότι αποκαλύπτουμε ένα σωρό στοιχεία που είναι εξαιρετικά σε εθνικό επίπεδο, καθιστά τον χώρο ιδιαίτερο»Έχουν βρεθεί και άλλα θραύσματα οστών στο χώρο και η ανάλυση θα καθορίσει κατά πόσον ανήκουν και αυτά σε ανθρώπους ή ζώα. Ένα από αυτά ήταν «αρκετά μεγάλο», δήλωσε ο Reitan, «ίσως πρόκειται για οστό ώμου ή ισχίου»

Ο Reitan πρόσθεσε ότι οι αρχαιολόγοι «χρειάζονται βοήθεια από τους ειδικούς» προκειμένου να αναλύσουν και να χρονολογήσουν το υλικό, ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι είναι «αρκετά βέβαιος» ότι χρονολογείται στην Εποχή του Λίθου. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, «μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το πώς ζούσαν στη Λίθινη Εποχή στη Νορβηγία». Η πρώτη εξέταση έχει χρονολογήσει το κρανίο γύρω στο 5.900 π.Χ., που σημαίνει ότι είναι 8.000 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια