Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του Φράγκικου Πύργου στον Ακροκόρινθο

Το κάστρο έχει κηρυχθεί ως προέχον βυζαντινό μνημείο διατηρητέο από το 1922 Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστ...


Το κάστρο έχει κηρυχθεί ως προέχον βυζαντινό μνημείο διατηρητέο από το 1922
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του Φράγκικου Πύργου στον Ακροκόρινθο. 

Το έργο έχει ενταχθεί και εκτελείται με χρήματα του ΕΣΠΑ. Οι εργασίες αφορούν τη στερέωση και αποκατάσταση του μεγάλου νοτιοδυτικού πύργου στο κάστρο του Ακροκορίνθου, που είναι γνωστός ως Φράγκικος Πύργος, η συντήρηση του κτιρίου μέσω της αντιμετώπισης των δομικών του προβλημάτων και η ανάδειξη και η βελτίωσης της επισκεψιμότητάς του.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό έργο, που εκτελείται από ομάδα εργασίας της 25ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με ειδική γνώση και ιδιαίτερη επιμέλεια, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές όχι μόνο για την ιστορία του μνημείου αλλά και για την ιστορία του Ακροκορίνθου και της πόλης της Κορίνθου κατά το πέρασμα των αιώνων.


Το κάστρο έχει κηρυχθεί ως προέχον βυζαντινό μνημείο διατηρητέο από το 1922. Το κάστρο του Ακροκορίνθου έχει κηρυχθεί ως προέχον βυζαντινό μουσείο με το  ΒΔ 25-2-1922 (ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922) και ως αρχαιολογικός χώρος με την ΥΑ 16307/9-9-1965(ΦΕΚ 605/16-9-1965).

Ο λόφος του Ακροκορίνθου είχε οχυρωθεί ήδη από την αρχαιότητα και τα τείχη του συνδέονταν με τα τείχη της πόλης της Κορίνθου και το σημαντικότερο λιμάνι του Λεχαίου. Ο Ακροκόρινθος αποτελεί το κάστρο που στεφανώνει τον απότομο ομώνυμο βράχο  με υψόμετρο 575 μ., στα ΝΔ της αρχαίας Κορίνθου. Αυτό δηλώνει και η ετυμολογία της λέξης Ακροκόρινθος.


Είναι  ένα κάστρο με συνεχή κατοίκηση και με μεγάλη ιστορία, τα επιβλητικά τείχη του οποίου έχουν μήκος περίπου 3.000 μέτρα και περικλείουν έκταση 240.000 τ.μ. (240 στρέμματα).

Ο Φράγκικος Πύργος που αποκαθίσταται κατέχει τμήμα της οχύρωσης της νοτιοδυτικής κορυφής και αποτελεί ιδιαίτερα προστατευόμενη περιοχή, η οποία ελέγχει το εσωτερικό του κάστρου.

Στην Κορινθία συνολικά εκτελούνται έργα πολιτισμού, ο προϋπολογισμός των οποίων φτάνει τα 7,5 εκατ. ευρώ.


Πηγή: in.gr, Korinthiannews









Δεν υπάρχουν σχόλια