Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκστρατεία για την επιστροφή τμημάτων της λεγόμενης «Γυφτοπούλας»

Μια νέα εκστρατεία για την επιστροφή τμημάτων του ψηφιδωτού της λεγόμενης «Γυφτοπούλας» από την αρχαία πόλη του Ζεύγματος, που εκτίθεν...


Μια νέα εκστρατεία για την επιστροφή τμημάτων του ψηφιδωτού της λεγόμενης «Γυφτοπούλας» από την αρχαία πόλη του Ζεύγματος, που εκτίθενται σήμερα  στο Bowling Green State University του Οχάιο στις ΗΠΑ, ξεκίνησε η Τουρκία μέσω της ιστοσελίδας change.org. Μέχρι στιγμής, η ιστοσελίδα έχει συγκεντρώσει πάνω από 8.000 υπογραφές με τελικό στόχο τις 10.000. 

Κομμάτια από το ψηφιδωτό μεταφέρθηκαν λαθραία τη δεκαετία του 1960 κατά τη διάρκεια παράνομων ανασκαφών στην αρχαία πόλη, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική επαρχία της περιοχής Nizip στο Gaziantep  και αγοράστηκαν από το πανεπιστήμιο από μια γκαλερί τέχνης του Μανχάταν το 1965 έναντι ποσού 35.000$. 

Ο Ergun Özuslu, διευθυντής πολιτισμού της επαρχίας Gaziantep δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την επιστροφή των 15 λαθραίων κομματιών ήταν συνεχείς προκειμένου να ξεκινήσει η εκστρατεία από την ιστοσελίδα change.org. «Μια εκστρατεία ξεκίνησε για την επιστροφή των ψηφιδωτών στην Τουρκία από την ιστοσελίδα change.org και απαιτούνται 10.000 υπογραφές. Όταν η εκστρατεία αυτή φθάσει το στόχο της, το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού θα ζητήσει και επίσημα την επιστροφή των ψηφιδωτών στο Gaziantep», δήλωσε ο Özuslu. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια αναφορά που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Kutalmış Görkay και τον Δρ. Stephanie Hooper επιβεβαιώνει ότι τα κομμάτια που βρίσκονται σήμερα στις ΗΠΑ, προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο του Ζεύγματος. Τα ψηφιδωτά εκτίθενται σήμερα στους τοίχους του the Eva Marie Saint Art Theater στο Wolfe Center for the Arts.



Δεν υπάρχουν σχόλια