Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολογική και Ιστορική Περιήγηση στην Λακεδαίμονα

Την Δευτέρα  11 Αυγούστου 2014,  διοργανώνεται  η 4η Ιστορική και Αρχαιολογική Ημερίδα με θέμα:   "Αρχαιολογική και Ιστορική Πε...



Την Δευτέρα  11 Αυγούστου 2014,  διοργανώνεται  η 4η Ιστορική και Αρχαιολογική Ημερίδα με θέμα:   "Αρχαιολογική και Ιστορική Περιήγηση στην Λακεδαίμονα."  

Διοργανωτές, η Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, ο «Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αγόριανης» και οι Μικροί Εξερευνητές Αγόριανης.

Στην Ημερίδα συμμετέχουν με ανακοινώσεις οι αρχαιολόγοι της Ε'  Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας κ.κ. Αφροδίτη Μαλτέζου, Λεωνίδας Σουχλέρης,  Δρ.Μαρία Τσούλη και η αρχαιολόγος της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα. Γεωργία Πάντου. 

Στην Αγόριανη και τη Βόρεια Λακεδαίμονα τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκαν τρεις ενδιαφέρουσες ιστορικές και αρχαιολογικές ημερίδες που σκοπό είχαν να αναδείξουν την ιστορία του τόπου αυτού μέσα από τα νέα στοιχεία της ιστορικής έρευνας (αρχαίες πηγές, αρχεία, χαρτογραφία κτλ) αλλά και από τα νέα πορίσματα της αρχαιολογικής έρευνας. Kαρπός της προσπάθειας αυτής η έκδοση των Πρακτικών  των Ημερίδων του 2010 και του 2011. Το 2014  στην 4η Ιστορική και Αρχαιολογική Ημερίδα το θεματικό πλαίσιο διευρύνθηκε καλύπτοντας θέματα για ολόκληρη την επαρχία Λακεδαίμονος, τον Δήμο Σπάρτης και την νότια Πελοπόννησο μέσα από την αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του ελέγχου των μεγάλων δημόσιων έργων [Αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο – Σπάρτης & Γύθειο - Αρεόπολη – Γερολιμένας, ανασκαφή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης (Χυμοφίξ), ανασκαφές στα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης Δήμου Σπάρτης και Δήμου Ανατολικής Μάνης κτλ.]  και από την παρουσίαση των πλούσιων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης.

Παράλληλα σε επιτοίχιες ανακοινώσεις (τύπου  poster) θα παρουσιασθούν  και τα πρώτα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας των σωστικών ανασκαφών στη νότια Αρκαδία, στο πλαίσιο του έργου του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Καλαμάτας & Λεύκτρου – Σπάρτης από τους αρχαιολόγους της ΛΘ’ ΕΠΚΑ Αρκαδίας κ.κ.Δρ.Σταμάτη Φριτζίλας, Γαρυφαλιά Σμέρου, Αθανάσιο Βρεττό και Θεώνη Χριστοφίλου.

Σκοπός της ημερίδας είναι να  παρουσιαστούν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές της ιστορίας και της Αρχαιολογίας της  Λακεδαίμονος αλλά και της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο  της Επιστημονικής Ημερίδας, της οποίας οι εργασίες  θα λάβουν χώρα στο αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγόριανης, θα υπάρχει πληροφοριακό υλικό των Εφορειών Αρχαιοτήτων, του Δήμου Σπάρτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγόριανης σχετικά με  την ιστορία και αρχαιολογία της περιοχής αλλά και την θεματολογία της ημερίδας.

Η διοργάνωση της ημερίδας εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον φετινό εορτασμό της Πανσελήνου.

Τόπος Ημερίδας:   Δημοτικό Σχολείο Αγόριανης. Κοινότητα Αγόριανης, Δ.Ε.Πελλάνας Δ.Σπάρτης 
Διάρκεια Ημερίδας: 7:45-10:30μ.μ.
Ανακοινώσεις/ Posters:  7:45 - 10:30μ.μ.
Ανακοινώσεις Ημερίδας: 8:20 - 10:00μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: Λεωνίδας Σουχλέρης - Παναγιώτης Παπαδόπουλος, 6974605778, 6974641464, 6977015151.
Φαξ - Τηλ.: 2731081518-21516
Email: info@agoriani.org - lsouxleris@gmail.com/ www.agoriani.org
Υπεύθυνοι: Λεωνίδας Σουχλέρης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Διαμαντής Μανεσιώτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ιωάννης Βέργαδος, Ηλίας Αθανασόπουλος

Πρόγραμμα Ημερίδας

20:00  Χαιρετισμός - Καλωσόρισμα από γραμματέα του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο

20:15  Χαιρετισμός  από τον Πρόεδρο του Ν.Π.Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης κ.Μάριο Τζωρτζάκη

Εισηγήσεις

20:20 Δρ.Μαρία Τσούλη, Αρχαιότητες και μεγάλα δημόσια έργα στη Λακωνία. Κάποια πρόσφατα παραδείγματα

20:40  Αφροδίτη Μαλτέζου, Νέες Προϊστορικές  θέσεις στη Βορειοδυτική Λακεδαίμονα. Τα πορίσματα των ανασκαφών.

21:00 Γεωργία Πάντου, "Λογκανίκος Λακωνίας: Ιστορικός τόπος ή Φυσικό τοπίο? Διευρεύνηση δυνατοτήτων ανάδειξης του υστεροβυζαντινού οικισμού του Λογκανίκου και της ευρύτερης περιοχής του".

21: 20  Λεωνίδας Σουχλέρης, Οι θησαυροί του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης

Επιτοίχιες ανακοινώσεις τοίχου -  POSTERS (7:30-10:30 μ.μ.)

1. Λεωνίδας Σουχλέρης,  Λίθινα εργαλεία και αντικείμενα μικροτεχνίας από την ανασκαφή του Πρωτοελλαδικού οικισμού στο λόφο "Κλαράκι" στο οροπέδιο της Ασέας Αρκαδίας. Η διακίνηση του οψιανού στην ΝΑ. Πελοπόννησο.

2. Γαρυφαλιά Σμέρου, Λ.Σουχλέρης, Κεραμεική της Πρώιμης εποχής του Χαλκού από την θέση «Κλαράκι» στην περιοχή Ασέας Αρκαδίας.

3. Σταμάτης Φριτζίλας , Αθανάσιος Βρεττός, Θεώνη Χριστοφίλου, Προϊστορική κεραμεική και λίθινα τέχνεργα από τη ανατολική Αρκαδιά

4. Σταμάτης Φριτζίλας, Οι ποταμοί της νότιας Αρκαδίας.  Ελισσών Μεγαλόπολης, Γαθεάτας – Καρνίωνας Αιγύτιδας. Λίμνη Τάκα 

5. Γρηγόριος Γρηγορακάκης, Σταμάτης Φριτζίλας, Νομίσματα από τις νεότερες ανασκαφές στο Παλλάντιο της Αρκαδίας


Πηγή: Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια