Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας εγκαινιάζεται στις 2 Οκτωβρίου

Ένα από τα πρώτα επαρχιακά Μουσεία της χώρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, άνοιξε τις πύλες του, έπειτα από διακοπή επτά χρόνων. ...



Ένα από τα πρώτα επαρχιακά Μουσεία της χώρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, άνοιξε τις πύλες του, έπειτα από διακοπή επτά χρόνων. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την επόμενη Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, το οποίο βρίσκεται στο χωριό Αλέα του Δήμου Τρίπολης, λίγα μόλις μέτρα από το ιερό της Αλέας Αθηνάς, είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της χώρας. Για επτά χρόνια έμεινε κλειστό κι εκσυγχρονίστηκε πλήρως  από τη ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ άνοιξε τις πύλες του για το κοινό και πάλι στις 2 Σεπτεμβρίου και καθημερινά δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Το κτήριο ανεγέρθηκε μεταξύ 1907 - 1908 στο χωριό Πιαλί (παλιά ονομασία της Αλέας), κοντά στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ναούς στην Πελοπόννησο. Θεμελιωτής του ήταν ο σπουδαίος αρχαιολόγος και ερευνητής Κωνσταντίνος Ρωμαίος, που καταγόταν από τα Βούρβουρα της Κυνουρίας.


Σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη, που εγκρίθηκε το 2011 από το Συμβούλιο Μουσείων, θα εκτίθενται ευρήματα από την Τεγέα και τη γύρω περιοχή, καθώς και αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το αρχείο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ο πρώτος άξονας της έκθεσης περιλαμβάνει ενότητες που αναφέρονται κυρίως στην ιστορία του Μουσείου, ενός  από τα πρώτα δημόσια κτήρια στην Ελλάδα.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι οι πρώτοι κατάλογοι καταγραφής των Μουσείων της Πελοποννήσου (1889) και των επισκεπτών του Μουσείου Τεγέας με την ιδιόχειρη σημείωση του αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Ρωμαίου (26 Σεπτεμβρίου 1907), καθώς και φωτογραφίες από ευρήματα της περιοχής που εκτίθενται σε μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου. Ο δεύτερος θεματικός άξονας περιλαμβάνει τις ενότητες που σκιαγραφούν την ιστορία της Τεγέας από τη νεολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα, εμπλουτισμένες με νέο υλικό και οπτική.


Περίοπτη θέση καταλαμβάνουν εδώ τα περίφημα γλυπτά από τον ναό της Αλέας Αθηνάς, τη γλυπτική διακόσμηση και αρχιτεκτονική του οποίου έκανε ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες και αρχιτέκτονες του 4ου αι. π.Χ., ο Σκόπας από την Πάρο.

Πέρα από τις παραδοσιακές αξίες της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς δημιουργείται ένας πολυδύναμος χώρος πολιτισμού που στόχο έχει να ανανεώσει την επικοινωνία του κοινού με τις αρχαιότητες. Ιδιαίτερη έμφαση στο στήσιμο του Μουσείου δόθηκε στις ψηφιακές εφαρμογές αρχαιολογικού – ιστορικού περιεχομένου, των οποίων ο προγραμματισμός έγινε για πρώτη φορά σε εντελώς νέα πλατφόρμα. Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζονται από τα ψηφιακά μέσα του Μουσείου, συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που εισήχθησαν για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο για τις ανάγκες της επανέκθεσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο και τις συλλογές του μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου: http://www.tegeamuseum.gr .


Δεν υπάρχουν σχόλια