Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πλήρης αποκατάσταση για τα ψηφιδωτά της Αδριανούπολης

Τα μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα που ανακαλύφθηκαν σε εκκλησία, που αποκαλείται προσωρινά Εκκλησία Β, στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης ...



Τα μοναδικά ψηφιδωτά δάπεδα που ανακαλύφθηκαν σε εκκλησία, που αποκαλείται προσωρινά Εκκλησία Β, στην αρχαία πόλη της Αδριανούπολης της Παφλαγονίας στην περιοχή Eskipazar της σημερινής Τουρκίας, θα είναι επισκέψιμα για τα κοινό. 

Τα ψηφιδωτά θεωρούνται θαυμαστά και αναλόγου επιπέδου με εκείνα της αρχαίας πόλης του Ζεύγματος. Απεικονίζουν μορφές ζώων, όπως άλογα, ελέφαντες, πάνθηρες, ελάφια, γρύπες όπως και μυθικά πλάσματα. Τα ψηφιδωτά έχουν προστατευτεί και έχουν συντηρηθεί από τότε που ανακαλύφθηκαν. 

Ο αρχαιολόγος Ersin Çelikbaş του πανεπιστημίου Karabük δήλωσε ότι το έργο για την προστασία των ψηφιδωτών είναι συνεχές από το 2010, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή τους. Οι διαδικασίες αποκατάστασης επικεντρώθηκαν στην Εκκλησία Β, μία από τις πρώτες εκκλησίες που αναγέρθηκαν στην περιοχή της Ανατολίας, σημειώνοντας ότι τα ψηφιδωτά αποκαταστάθηκαν πλήρως. Σύμφωνα με τον Çelikbaş, η μέθοδος κατασκευής των ψηφιδωτών ήταν παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στο Ζεύγμα. Η περιοχή είναι τώρα έτοιμη να ανοίξει για το κοινό. 

Ο Çelikbaş εξήγησε ότι υπήρχαν τέσσερες μορφές στα ψηφιδωτά. «Οι μορφές απεικονίζουν τους ποταμούς Ευφράτη, Τίγρη και Νείλο, καθώς και ένα τέταρτο ποτάμι, του οποίου την ύπαρξή δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμα. Οι μορφές φέρουν το κέρας της αφθονίας και γνωρίζουμε ότι υπήρχαν άφθονα ψάρια σε αυτά τα ποτάμια. Τα ψηφιδωτά αποτελούν μοναδικά παραδείγματα για την περιοχή της  Ανατολίας», είπε, αναφέροντας και άλλα παραδείγματα από την Τυνησία και τη Λιβύη. 

Σημείωσε, επίσης, ότι ένα ψηφιδωτό απεικονίζει ένα βοοειδές να πίνει νερό από το ποτάμι ενώ το πρόσωπο του αντανακλάται σε αυτό. «Και αυτό αποτελεί μοναδικό παράδειγμα», δήλωσε. «Ως εκ τούτου, τα ψηφιδωτά αυτά είναι μοναδικά στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε επικεντρωθεί στην προστασία τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια