Στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Κυπριακό Σεμινάριο: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώ...
Στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Κυπριακό Σεμινάριο: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με στόχο την ευρύτερη προβολή της κυπριακής αρχαιολογίας στην Ελλάδα ο Δημήτριος Μιχαηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η Πάφος των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων» την Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015 στις 19:00, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Προς το τέλος του 4ου αι. πΧ, ο Νικοκλής, ο τελευταίος βασιλιάς της Παλαιπάφου, ίδρυσε τη Νέα Πάφο, στη ΝΔ ακτή της Κύπρου. Την ίδια περίπου περίοδο το νησί πέρασε στην εξουσία του πτολεμαϊκού βασιλείου της Αλεξάνδρειας. Η προνομιακή θέση και το λιμάνι της Νέας Πάφου συνέτειναν ώστε η πόλη να ανακηρυχθεί η πρώτη πρωτεύουσα ενός ενωμένου πλέον νησιού – προνόμιο το οποίο διατήρησε καθ’ όλη την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, μέχρι τους καταστροφικούς σεισμούς του 4ο αι. μ.Χ. Οι γνώσεις μας για την ελληνιστική πόλη είναι κάπως περιορισμένες αφού τα περισσότερα κατάλοιπα βρίσκονται βαθιά κάτω από σημαντικά κτίρια των ρωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων, γεγονός που κάνει την αρχαιολογική τους διερεύνηση ιδιαίτερα δύσκολη. Τα μέχρι σήμερα γνωστά κατάλοιπα μαρτυρούν σχέσεις με τον κόσμο της Αλεξάνδρειας αλλά και χαρακτηριστικά που ανήκουν στην ευρύτερη ελληνιστική κοινή.
Η εικόνα της ρωμαϊκής Νέας Πάφου είναι πιο ξεκάθαρη αφού αριθμός δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων, όπως και τεράστιες νεκροπόλεις έχουν ερευνηθεί και ερευνούνται ακόμα από πολυάριθμες αρχαιολογικές αποστολές, τόσο κυπριακές όσο και ξένες. Τα κτίρια διατηρούν σημαντικό μέρος της αρχικής τους διακόσμησης, όπως γλυπτά, ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες. Τα διακοσμημένα δάπεδα ειδικά αντανακλούν τον πλούτο του νησιού και παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα τοπικά εργαστήρια στην εξέλιξη της τέχνης του ψηφιδωτού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η Νέα Πάφος στη διάδοση του Χριστιανισμού (εκεί διαδραματίστηκε η θαυματουργή τύφλωση του μάγου Ελύμα από τον Άγιο Παύλο, γεγονός που οδήγησε τον ρωμαίο Ανθύπατο Σέργιο Παύλο να ασπαστεί τον Χριστιανισμό) και της σημασίας των αρχαιολογικών της καταλοίπων, κυρίως των ψηφιδωτών, η αρχαία πόλη μαζί με τους ‘Τάφους των Βασιλέων’, την κυριότερη από τις νεκροπόλεις της, εντάχθηκε το 1980 στον κατάλογο μνημείων Παγκοσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η ανακοίνωση θα εξετάσει την εξέλιξη της Νέας Πάφου από την ίδρυσή της μέχρι την εδραίωση του Χριστιανισμού τον 4ο αι. μ.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια