Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι Νεάντερνταλ είχαν εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες

Ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων από οστό, το οποίο κατασκευάστηκε από Νεάντερνταλ και βρέθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρ...

Οι Νεάντερνταλ είχαν εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες

Ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων από οστό, το οποίο κατασκευάστηκε από Νεάντερνταλ και βρέθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, θέτει σε αμφιβολία τον τρόπο με τον οποίο κατανοεί μέχρι σήμερα η επιστήμη την εξέλιξη του συγκεκριμένου είδους ανθρωπίδα.

Το εργαλείο, το οποίο ανακαλύφθηκε ανασκαφή στη Γαλλία, δείχνει πως οι Νεάντερνταλ είχαν πιο εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες στην κατεργασία υλικών απ’ ό,τι θεωρούνταν έως τώρα.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα τέτοιο εργαλείο πολλαπλών χρήσεων, το οποίο να ανάγεται στη συγκεκριμένη περίοδο της προϊστορίας. Αποδεικνύει πως οι Νεάντερνταλ μπορούσαν να κατανοήσουν τις μηχανικές ιδιότητες των οστών και γνώριζαν πώς να τα αξιοποιήσουν για να κατασκευάσουν εργαλεία. Ιδιότητες που συνήθως αποδίδουμε αποκλειστικά στο είδος μας, τον Χόμο Σάπιενς», δήλωσε στο σάιτ του καναδικού πανεπιστημίου ο Λικ Ντογιόν, από το τμήμα Αρχαιολογίας ο οποίος πήρε μέρος στις ανασκαφές.

Συγγενικό είδος με τον Χόμο Σάπιενς, οι Νεάντερνταλ έζησαν στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία, περίπου πριν από 250.000 έως και 28.000 χρόνια πριν από σήμερα. Οι ικανότητές τους για την κατασκευή εργαλείων παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα για την κοινότητα των ανθρωπολόγων.

Σχεδόν ολόκληρο τον 20ό αιώνα, οι ειδικοί στην προϊστορία δίσταζαν να αναγνωρίσουν πως το συγκεκριμένο είδος μπορεί να είχε αναπτύξει τεχνογνωσία στην επεξεργασία υλικών όπως τα οστά, ή πως ενδεχομένως είχαν επινοήσει τεχνικές για την κατεργασία του οστού.

Οι Νεάντερνταλ είχαν εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες
Το εργαλείο, το οποίο ανακαλύφθηκε ανασκαφή στη Γαλλία, δείχνει πως οι Νεάντερνταλ είχαν πιο εξελιγμένες τεχνικές δεξιότητες στην κατεργασία υλικών απ’ ό,τι θεωρούνταν έως τώρα.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, έχουν έρθει στην επιφάνεια αρκετά στοιχεία τα οποίο συνηγορούν στην υπόθεση πως οι Νεάντερνταλ αξιοποιούσαν τμήματα του σκελετού ζώων. «Η ανακάλυψή μας έρχεται να προστεθεί σε αυτά τα στοιχεία και να θέσει υπό αμφισβήτηση τη γραμμική αντίληψη για την εξέλιξη της ανθρώπινης συμπεριφοράς», σημειώνει ο Ντογιόν.

Τα συγκεκριμένο εργαλείο ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2014, κατά τη διάρκεια των ετήσιων ανασκαφών στην περιοχή Αρσί σιρ Κιρ (Arcy-sur-Cure) στη Βουργουνδία. Εξαιρετικά καλά διατηρημένο, κατασκευάστηκε από το αριστερό μηριαίο οστό ενός ενήλικου ταράνδου, ενώ η ηλικία του κυμαίνεται μεταξύ 55.000 και 60.000 χρόνων.

Η απόκτηση οστών για την κατασκευή εργαλείων δεν ήταν για τους Νεάντερνταλ το πρωταρχικό κίνητρο για το κυνήγι – αφού, έτσι κι αλλιώς, τα θηράματά τους ήταν πλούσια πηγή ενέργειας, καταναλώνοντας το κρέας και το μεδούλι του. Έτσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο εργαλείο υπάρχουν ίχνη που υποδηλώνουν τον τεμαχισμό κρέατος και τη θραύση οστών, για το μεδούλι τους.

Επίσης, σημάδια από χτυπήματα δείχνουν πως έχει χρησιμοποιηθεί για το πελέκημα λίθινων εργαλείων, για το ακόνισμά τους. Τέλος, φαίνεται πως το εργαλείο χρησιμοποιούνται και για την κατεργασία των προβιών ζώων.

«Για αρκετά χρόνια θεωρούνταν πως, πριν από τον Χόμο Σάπιενς, κανένα είδος δεν είχει της διανοητικές δυνατότητες να κατασκευάσει ένα τέτοιο εργαλείο. Έτσι, η συγκεκριμένη ανακάλυψη μειώνει το υποτιθέμενο χάσμα ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη και κάνει ακόμη πιο αβέβαιη τη θεωρία πως το ένα είδος ήταν τεχνικά πιο επιδέξιο από το άλλο», καταλήγει ο ανθρωπολόγος.


Δεν υπάρχουν σχόλια