Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιγραφικό Μουσείο, μυστηριώδες «άδυτο» γεμάτο εκπλήξεις

Χρονολογικά, τα εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου κλιμακώνονται από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Μικρ...


Επιγραφικό Μουσείο, μυστηριώδες «άδυτο» γεμάτο εκπλήξεις
Χρονολογικά, τα εκθέματα του Επιγραφικού Μουσείου κλιμακώνονται
από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Μικροί κίονες, μια επιτύμβια τράπεζα, αρχαίες στήλες, μαρμάρινες λήκυθοι... Προσπαθώ να ξεχωρίσω τα γράμματα σε μια επιγραφή ενώ συγχρόνως απολαμβάνω την ησυχία του χώρου.

Ένα συναίσθημα γαλήνης αρχίζει και με γεμίζει κι όμως βρίσκομαι δύο βήματα από ένα από τα πιο υποβαθμισμένα και θορυβώδη σημεία της Πατησίων, στον πεζόδρομο της Τοσίτσα δίπλα στο Πολυτεχνείο. Νιώθω σαν να έχω βρεθεί αιφνίδια πολύ μακριά απ’ τη βουή του κεντρικού δρόμου και περπατώ στους διαδρόμους ενός όμορφου, αρχαίου μοναστηριού.

Πριν από λίγες μέρες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω για πρώτη φορά τους χώρους του Επιγραφικού Μουσείου στην οδό Τοσίτσα 1. Ήμουν η μοναδική επισκέπτρια και από ό,τι μαθαίνω μια από τις ελάχιστες. Λίγοι γνωρίζουν και πολλοί αδιαφορούν για την ύπαρξη του συγκεκριμένου μουσείου που βρίσκεται πολύ κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα μπορούσε να αποτελεί ένα θαυμάσιο παράρτημά του που με ενιαίο εισιτήριο ή ένα μικρό αντίτιμο θα επισκέπτονταν όσοι έχουν έρθει για να δουν τα εκθέματα του Αρχαιολογικού. Πάντως για την ώρα το Επιγραφικό Μουσείο έχει συγχωνευτεί με το Νομισματικό Μουσείο το οποίο βρίσκεται αρκετά μακριά του, στην αρχή της Πανεπιστημίου.

Εγκαταλελειμμένο στην τύχη του μου φάνηκε το Επιγραφικό, παρά την ομορφιά των έργων του τα οποία έχουν τοποθετηθεί, πέρα από κάποιες αίθουσες και τις αυλές, σαν σε έναν προσωρινό αποθηκευτικό χώρο. Τοίχοι φθαρμένοι, ταβάνια που στάζουν, κουβάδες που συλλέγουν το νερό... Το φως που μπαίνει από το παράθυρο δίνει μια πιο ανάλαφρη αίσθηση και θέα στην εξωτερική αυλή όπου στήλες και κίονες στέκονται ανάμεσα σε λουλούδια και φυτά. Ακόμη πιο όμορφη η εσωτερική αυλή, που οδηγεί σε ένα μυστηριώδες «άδυτο» γεμάτο επιγραφές που πιθανόν αναζητούν τον κατάλληλο χώρο για να αναδειχθούν. Να πούμε ότι το Επιγραφικό Μουσείο (και αυτό κτίριο του Τσίλερ) διαθέτει 13.485 αρχαίες επιγραφές σε λίθο, κυρίως ελληνικές και ελάχιστες λατινικές και εβραϊκές. Ξεχωρίζουν η αρχαιότερη επιγραφή σε λίθο από την Ακρόπολη, υπογραφές αρχαίων γλυπτών, ψηφίσματα και νόμοι της πόλης των Αθηνών αλλά και η στήλη με τα οικονομικά στοιχεία από την κατασκευή του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς από τον Φειδία.

Η Τοσίτσα μοιάζει ήσυχη, οι θαμώνες της -τοξικομανείς επί το πλείστον- έχουν μεταφερθεί αλλού εδώ και καιρό. Καθώς πλησιάζω την Πατησίων, μπαίνω πάλι στους ήχους της πόλης που τρέχει, όμως νιώθω πολύ τυχερή που ανακάλυψα ακόμη ένα πολύτιμο μυστικό της καταφύγιο...


Πηγή: Σ. Βούλγαρη, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια