Στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Κυπριακό Σεμινάριο: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώ...
Στο πλαίσιο κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Κυπριακό Σεμινάριο: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με στόχο την ευρύτερη προβολή της κυπριακής αρχαιολογίας στην Ελλάδα η δρ. Φρύνη Χατζηχριστοφή (Αρχαιολογική Λειτουργός, Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου) θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Πρωτοβυζαντινή Κύπρος», την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:00.
Ο Χριστιανισμός εισάγεται στην Κύπρο από τον Απόστολο Βαρνάβα στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ. και μέχρι τα μέσα του 4ου αιώνα διεισδύει στην κυπριακή κοινωνία σε σημείο που τα σημάδια του γίνονται πλέον ορατά όχι μόνο στη θρησκευτική αλλά και στην καθημερινή ζωή. Οι λιγοστές γραπτές μαρτυρίες που διαθέτουμε για την εποχή, κυρίως από βίους αγίων, δίνουν συχνά μια εικόνα ειρηνικής συμβίωσης των εθνικών με τους χριστιανούς.
Με την εδραίωσή του χριστιανισμού ανεγείρονται οι πρώτες βασιλικές και τα παγανιστικά θέματα στην εικονογραφία σταδιακά αντικαθίστανται με χριστιανικά σύμβολα και θέματα. Η ανέγερση των πρώτων χριστιανικών χώρων λατρείας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο οικοδομικό πρόγραμμα που ακολούθησε τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 332 και 342. Οι πρώτες βασιλικές, που κτίστηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού εντυπωσίαζαν με το μέγεθός τους. Από τον 5ο αιώνα, ο αριθμός των βασιλικών αυξάνεται αλλά οι διαστάσεις τους μειώνονται, για να επικρατήσουν οι βασιλικές με τρία κλίτη.
Η Κύπρος εντάσσεται από το τέλος του 3ου αιώνα στη μεγάλη διοικητική περιοχή της Ανατολής (Oriens) με έδρα την Αντιόχεια, ενώ από το 536, με τις μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού, η διοίκηση του νησιού υπάγεται απευθείας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η πολιτική εξάρτηση, σε συνδυασμό με τη θέση της Κύπρου στο σταυροδρόμι μεταξύ του Αιγαίου, Μικράς Ασίας και Συροπαλαιστίνης και στο δρόμο επικοινωνίας της Κωνσταντινούπολης με την Αίγυπτο καθόρισαν τους πολιτιστικούς ορίζοντες του νησιού.
Από τον 4ο αιώνα μέχρι τις αραβικές επιδρομές του 7ου αιώνα, το νησί γνωρίζει περίοδο οικονομικής ευημερίας, που οφείλεται στην εκμετάλλευση των μεταλλείων χαλκού και της ξυλείας αλλά και στο εμπόριο αγροτικών και άλλων αγαθών. Η ευμάρεια αντανακλάται στον πολυτελέστατο εσωτερικό διάκοσμο των βασιλικών. Μάρμαρα που εισάγονται από την Προκόννησο και άλλα μέρη της αυτοκρατορίας χρησιμοποιούνται για κίονες, κιονόκρανα, θωράκια, ιερές τράπεζες, άμβωνες κτλ. Οι τοίχοι των βασιλικών επενδύονται με ορθομαρμάρωση, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και γύψινη διακόσμηση ενώ τα δάπεδα καλύπτονται με πολύχρωμα μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτά.
Στο σεμινάριο αυτό θα παρουσιάσουμε την ανάπτυξη και εξέλιξη της τέχνης στην Κύπρο από την εδραίωση του χριστιανισμού στα μέσα του 4ο αιώνα μέχρι τις αραβικές επιδρομές του 7ου αιώνα.
Σχολιασμός: Δρ Πλάτων Πετρίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια