Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

70 θησαυροί πάνε Μιλάνο

Η Αφροδίτη με μπικίνι είναι «σεμνότερη» από τη γυμνή Αφροδίτη; Το ερώτημα φιλοδοξεί να απαντήσει η έκθεση «Serial Classic» στις 9 Μαΐου σ...

70 θησαυροί πάνε Μιλάνο
Η Αφροδίτη με μπικίνι είναι «σεμνότερη» από τη γυμνή Αφροδίτη;
Το ερώτημα φιλοδοξεί να απαντήσει η έκθεση «Serial Classic» στις 9 Μαΐου στο Μιλάνο
Η συμμετοχή της χώρας μας μέσω χάλκινων αριστουργημάτων της αρχαίας Ολυμπίας σε μια σημαντική έκθεση είναι κάτι το εξαιρετικά ευχάριστο.

Το Ίδρυμα Πράντα αποφάσισε να ανοίξει έναν νέο εκθεσιακό χώρο στο Μιλάνο, τον οποίο μάλιστα διαμόρφωσε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Ρεμ Κουλχάους.

Τα εγκαίνια του χώρου, εμβαδού 19.000 τετραγωνικών μέτρων, από τα οποία τα 11.000 για εκθεσιακούς χώρους, θα αποτελέσουν γεγονός. Θα γίνουν στις 9 Μαΐου με την έκθεση «Serial Classic». Στο επίκεντρο θα είναι τα γλυπτά της Κλασικής Εποχής και η αντιγραφή τους κατά τη Ρωμαϊκή Εποχή, που έχει γεννήσει πολλές αντιπαλότητες. Πόσο καλά τα μετέφεραν στην εποχή τους οι Ρωμαίοι; Μιμήθηκαν; Ανακάλυψαν κάτι δικό τους;

Έχει διαφορά ο Δορυφόρος και ο Αποξυόμενος της Ελλάδας από τα αντίστοιχα ρωμαϊκά; Η Αφροδίτη με μπικίνι είναι «σεμνότερη» από τη γυμνή Αφροδίτη; Αυτά και άλλα θα διερευνηθούν.

Στο Μιλάνο θα παρουσιαστούν περισσότερα από 70 έργα και θα υπάρξουν μακρότατες αναλύσεις για τα χαμένα πρωτότυπα και τα πολλαπλά αντίγραφά τους, τα υλικά και τα χρώματα των κλασικών γλυπτών και μαρμάρων και την τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία εκμαγείων.

Παίρνει σειρά το Κολοσσαίο

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο την αποστολή των 28 χάλκινων έργων. Εκτός από την πρόταση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων, τα μέλη θα λάβουν υπόψη τους την κατάσταση των αντικειμένων, ιδίως μετά το πρόσφατο ατύχημα με τα πέντε μυκηναϊκά χάλκινα στον Καναδά.

Ήδη, όμως, τα πέντε μυκηναϊκά, που βρέθηκαν σπασμένα και συγκολλήθηκαν στο Μόντρεαλ, αντί να επιστρέψουν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ακολουθούν την έκθεση «Greeks» στην Οτάβα.

Μια άλλη έκθεση, στο Κολοσσαίο της Ρώμης, μας περιμένει. Με τίτλο «Αρχαία γη: Πρόσωπα, μύθοι και εικόνες στον αρχαίο κόσμο» εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου.

Καθώς το ΚΑΣ δεν έχει συνεδριάσει επί τρίμηνο, δεν έχουν φύγει από τη χώρα οι εννέα αρχαιότητες που έχουν ζητηθεί, αφού σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο απαιτείται γνώμη του συμβουλίου και απόφαση του υπουργού.

Έτσι το συμβούλιο θα συζητήσει αύριο και γι' αυτήν την έκθεση, για την οποία ζητήθηκαν αρχαιότητες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν όμως κριτική, γιατί δεν υπάρχουν τα έργα και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες με την ένδειξη «έρχεται σύντομα».

Στην έκθεση μέσα από 75 έργα αναδεικνύεται η δύναμη της Μητέρας Γης και με ανάλογες σύγχρονες φωτογραφίες η μαγεία πολλαπλασιάζεται. Στόχος να κατανοήσει ο επισκέπτης τη σύνδεση του θείου με το ανθρώπινο.


Πηγή: Αγγ. Κώττη, Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια