Όσοι περνούν από την οδό Φόρι Ιμπεριάλι τη νύχτα μπορούν πλέον πραγματικά να δουν τις Αυτοκρατορικές Αγορές Οι αρχαιολογικοί χώροι ...
Όσοι περνούν από την οδό Φόρι Ιμπεριάλι τη νύχτα μπορούν πλέον πραγματικά να δουν τις Αυτοκρατορικές Αγορές |
Οι αρχαιολογικοί χώροι των Αυτοκρατορικών Αγορών στο κέντρο της Ρώμης πλέον δεν θα κρύβουν ούτε τη νύχτα την ομορφιά τους: Ο νέος φωτισμός με LED παρουσιάστηκε και θα αναδεικνύει στους περαστικούς ολόκληρο το μεγαλείο που έχει μείνει από τα συγκροτήματα.
Τον φωτισμό σχεδίασε ο ιταλός Βιτόριο Στοράρο, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στη κινηματογραφική διεύθυνση φωτογραφίας.
Τα νέα φώτα άναψαν την νύχτα προς Τετάρτη (στα «2.768ά γενέθλια» της Ρώμης) σε τελετή στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και ο δήμαρχος της Ρώμης Ιγκνάτσιο Μαρίνο.
Ο Στοράρο εξήγησε ότι οι 520 διαφορετικοί προβολείς που χρησιμοποιήθηκαν έχουν αξιοποιηθεί ώστε κάθε ένα από τα ξεχωριστά φόρουμ (Τραϊανού, Καίσαρα, Αυγούστου και Νέρβα) να αποτελεί μία ξεχωριστή «φωτο-αφήγηση».
Η Αιώνια Πόλη έχει αρχίσει να ανανεώνει τον φωτισμό των εμβληματικών της μνημείων αξιοποιώντας την τεχνολογία LED. Ο εξωτερικός φωτισμός στο θόλο του Αγίου Πέτρου τη νύχτα είναι το πιο εντυπωσιακό της λίστας, ενώ παράδειγμα για το φωτισμό εσωτερικών χώρων με LED είναι σίγουρα το εσωτερικό της Καπέλα Σιστίνα με τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου.
Ίσως να μην το φανταζόταν ποτέ τον 16ο αιώνα, αλλά τελικά ο Μιχαήλ Άγγελος μάλλον περίμενε τη σημερινή τεχνολογία να αναδείξει σε όλο της το μεγαλείο την ιδιοφυία του: Τα 7.000 φωτάκια LED που τοποθετήκαν στην Καπέλα Σιστίνα φωτίζουν την τελειότητα των φρέσκο με σκηνές της Δημιουργίας και την Δευτέρα Παρουσία.
Το παρεκκλήσι, ένας από τους θησαυρούς του Βατικανού, εξοπλίστηκε με το νέο σύστημα φωτισμού όπως και με πιο λειτουργικό σύστημα εξαερισμού για την προστασία των αριστουργημάτων.
Της εγκατάστασης, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, προηγήθηκε ενδελεχής μελέτη που κράτησε τρία χρόνια. Σκοπός των νέων συστημάτων είναι όχι μόνο να φωτίσουν τα εκθαμβωτικά έργα αλλά και να τα προστατεύσουν από τη θερμότητα, την υγρασία και την σκόνη -μόνο για το σύστημα εξαερισμού χρειάστηκαν λεπτομερέστατες έρευνες για την κίνηση του αέρα στον χώρο μέσω των ήδη υπάρχων αεραγωγών.
Το Βατικανό φυλά ως κόρη οφθαλμού την Καπέλα Σιστίνα. Ο αριθμός των επισκεπτών που κάθε φορά βρίσκονται ταυτόχρονα εντός έχει αυστηρότατο όριο και οι φωτογραφίες κανονικά απαγορεύονται διά ροπάλου (με τα νέα συστήματα εγκαταστάθηκε και κάμερα που θα ελέγχει των αριθμό των παρόντων).
Τα LED που εγκαταστάθηκαν έχουν τρία επίπεδα φωτισμού: Το χαμηλότερο θα χρησιμοποιείται όταν η Καπέλα Σιστίνα είναι άδεια, το μεσαίο όταν υπάρχουν επισκέπτες και το ισχυρότερο στις επίσημες παπικές τελετές.
Η διακόσμηση της Καπέλα Σιστίνα έγινε μεταξύ 1508 και 1512 (η Δημιουργία στην οροφή) και μεταξύ 1536 και 1541 (η Δευτέρα Παρουσία πίσω από την Αγία Τράπεζα). Η τελευταία μεγάλη συντήρηση των έργων ολοκληρώθηκε το 1994.
Δεν υπάρχουν σχόλια