Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκθεση με νέα σημαντικά ευρήματα στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εγκαινιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι, η πρωτότυπη έκθ...


Έκθεση με νέα σημαντικά ευρήματα στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Εγκαινιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι, η πρωτότυπη έκθεση «Το δάσος κάτω από το Δρόμο», η οποία περιλαμβάνει τα νέα σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Μουσείου, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας, Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε στη σημασία των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια χάραξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, τη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τόσο από άποψη έκτασης όσο και από άποψη αριθμού ευρημάτων. Παρουσίασε τα νέα ευρήματα απολιθωμάτων κορμών κωνοφόρων και κυρίως αγγειόσπερμων δέντρων, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών και αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός νέου τμήματος του Απολιθωμένου Δάσους, άγνωστου μέχρι σήμερα. Ακόμη, αναφέρθηκε στις μοναδικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν τα ευρήματα για τη βιαιότητα των ηφαιστειακών εκρήξεων, τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου και την παρουσία των γεωτόπων.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των επισκεπτών της έκθεσης από τον κ. Ζούρο στον εκθεσιακό χώρο, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθωμένα ευρήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις αλλά και χάρτες αποτύπωσης όλων των απολιθωματοφόρων θέσεων, τα όργανα αποτύπωσης, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε στάδιο των εργασιών - όπως εργαλεία και υλικά ανασκαφής και μεταφοράς, μικροεργαλεία καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου, τμήμα του οποίου διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα.

Έκθεση με νέα σημαντικά ευρήματα στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους.

Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόιες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών αλλά και δίνουν πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μνημείου μοναδικής - σε παγκόσμια κλίμακα - σπουδαιότητας, που ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Πολιτεία «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Δεκάδες μεγάλοι απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι και κατακείμενοι, ριζικά συστήματα και κλαδιά δένδρων, φυλλοφόροι ορίζοντες με μεγάλη ποικιλία φύλλων μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στην έκθεση.

Η έκθεση, η οποία είναι ανοιχτά για το κοινό καθημερινά 10 το πρωί με 5 το απόγευμα, οργανώνεται σε έντεκα ενότητες και μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες της στους υπαίθριους χώρους του εργοταξίου, τους χώρους των ανασκαφών, της έρευνας και τους υπαίθριους και εργαστηριακούς χώρους των συντηρήσεων.

Πληροφορίες

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τηλ. 22510 47033, e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια