Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Ενεπίγραφη Πινακίδα του Ιδαλίου

Το Σπίτι της Κύπρου, ο Δήμος Ιδαλίου, η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιατρών Ελλάδος, και η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικ...


Η Ενεπίγραφη Πινακίδα του Ιδαλίου

Το Σπίτι της Κύπρου, ο Δήμος Ιδαλίου, η Ένωσις Κυπρίων Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιατρών Ελλάδος, και η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδιοργανώνουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 και ώρα 20:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, εκδήλωση με θέμα Η Ενεπίγραφη Πινακίδα του Ιδαλίου.

Η ορειχάλκινη πινακίδα, που χρονολογείται στην περίοδο 489-479 π.Χ. βρέθηκε από τον Δαλίτη γεωργό Χατζηγιωρκή, λίγο πριν το 1850, στο ιερό της Αθηνάς στη δυτική ακρόπολη της αρχαίας πόλης του Ιδαλίου. Με διαμεσολάβηση του καγκελαρίου του γαλλικού προξενείου στη Βυρηττό, Péretié, πωλήθηκε και κατέληξε στη συλλογή του γάλλου Honoré d’ Albert, Duc de Luynes, την οποία δώρισε, το 1862, στο Τμήμα Νομισμάτων Μετάλλων και Αρχαιοτήτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η Πινακίδα του Ιδαλίου φέρει, και στις δύο όψεις της, εγχάρακτη επιγραφή στο κυπριακό συλλαβάριο, που χρησιμοποιείτο για την απόδοση της ελληνικής γλώσσας, και παρέχει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για το πολιτικό σύστημα και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στα χρόνια του πολέμου του βασιλείου του Ιδαλίου με τους Φοίνικες του Κιτίου. Μαρτυρεί τις ελληνικές δημοκρατικές επιδράσεις στο πολίτευμα του αρχαίου βασιλείου, δίνει πληροφορίες για ένα από τα αρχαιότερα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα και μας ενημερώνει για το πώς ήταν οργανωμένος ο διαχωρισμός της γης και ο θεσμός της ιδιοκτησίας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα  απευθύνουν ο Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ιδαλίου κ. Αλέκος Τασουρής, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Συλλούρης και η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κ. Ελένη Καραμαλέγκου.

Θα μιλήσουν η Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών, Ειδική Επιστήμονας Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Αναστασία Χάματσου, με θέμα Το Ιδάλιο στον Χώρο και τον Χρόνο: Εισαγωγή στην Ιστορία και τη Μνημειακή Τοπογραφία του Ιδαλίου, ο Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας (με έμφαση στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Ι. Βοσκός, με θέμα Η Πινακίδα του Ιδαλίου: Γλωσσική και Ερμηνευτική Προσέγγιση και ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου  και Πρόεδρος Συνδέσμου Κυπρίων Ιατρών Ελλάδος κ. Γεώργιος Πετρίκκος, με θέμα Η Ιατρική Αμοιβή μέσα από την Πινακίδα του Ιδαλίου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία Τηλεομοιότυπο-Facsimile η οποία αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα εικονικής και πραγματικής αντιγραφής της Πινακίδας του Ιδαλίου που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (Σκηνοθεσία: Philippe Denizet, © Atelier audiovisuel de l'École Centrale / Όμιλος Τοπικής Ιστορίας Κύπρος 2011, διάρκεια:28΄).



Δεν υπάρχουν σχόλια