HIDE_BLOG
Gradient_Skin

Τελευταια Νεα:

latest

ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το ενδεχόμενο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει αυτοδιοικητική αυτοτέλεια εξετάζει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος...


ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το ενδεχόμενο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει αυτοδιοικητική αυτοτέλεια εξετάζει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Έχω στο μυαλό μου το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει αυτοδιοικητική αυτοτέλεια, κυρίως να αναπτύξει την εξωστρέφειά του, την εκμετάλλευση προϊόντων του σε συνεργασία πάντα με το Ταμείο. Η θητεία του διευθυντή του να μην εξαρτάται από τον εκάστοτε υπουργό. Να έχει συμβούλιο που να υποστηρίζει τη διεύθυνση επιστημονικά και διοικητικά, να βρίσκει πόρους, χορηγούς. Αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να επεκταθεί σε 4-5 μεγάλα μουσεία» δηλώνει.

Για το Μουσείο της Ακρόπολης, που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι πρέπει να ενταχθεί στενότερα στο εθνικό δίκτυο μουσείων και μοιράζεται τα έσοδά του. «Το μουσειάκι στη Ρούμελη ή στη Μακεδονία πώς θα συντηρηθεί; Ο πλούσιος να βοηθάει τον φτωχό.  Γιατί η αξία τους η πνευματική, η ιστορική δεν είναι σε κλίμακες, τα χρειαζόμαστε όλα» επισημαίνει. Όσο για το θέμα της προκήρυξης της θέσης του διευθυντή δηλώνει: «Προχωράει. Η τυπική ευθύνη ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο. Θα παρακαλέσω τα μέλη του να εφαρμοστεί ο νόμος. Το συζήτησα με τον πρόεδρο και μου είπε «εντάξει, είμαι στη διάθεσή σου». Θα το ζητήσω και από το διοικητικό συμβούλιο γιατί θα βοηθήσει πολύ το ίδιο το μουσείο».

Ως προς τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ο κ. Ξυδάκης διευκρινίζει ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το καλοκαίρι «για να μην αιφνιδιάσουμε την τουριστική οικονομία».

Ο κ. Ξυδάκης τάσσεται υπέρ των χορηγιών από ιδιώτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, τονίζοντας πως η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα γίνει με χρήση και χορηγικών πόρων, ενώ επιβεβαιώνει ότι το Ίδρυμα Λεβέντη προτίθεται να χρηματοδοτήσει την ανέγερση μουσείου στη Δήλο. Για το συγκεκριμένο έργο, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι «χρειάζονται μουσειολογικές προδιαγραφές και να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για ένα μουσείο, που θα είναι μεγάλο άλμα». Όσο για το πωλητήριο που παραμένει κλειστό δηλώνει ότι: «Δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί η πρόσληψη των εποχικών πωλητών».

Απαντώντας σε όσους διαφωνούν με το θέμα των χορηγιών, ο κ. Ξυδάκης τονίζει: «Όλα θα είναι απολύτως οριοθετημένα και διαφανή. Η βασική θέση μας είναι ότι το χορηγικό χρήμα που εισέρχεται στον δημόσιο χώρο ως δωρεά για έργο κοινής ωφέλειας, αυτομάτως γίνεται δημόσιο και υπακούει στους κανόνες του. Το θέλουν οι δωρητές και το κράτος, που είναι θεματοφύλακας. Η Ελλάδα πάντα είχε ευεργέτες και δωρητές».

Για το ΕΣΠΑ 2016-2020, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια έργα θα ενταχθούν, καθώς «τώρα αρχίζει η διαδικασία ένταξης σε εθνικό επίπεδο». «Συζητάμε με τον μεγάλο συντονιστή που είναι το υπουργείο Οικονομίας, με τις περιφέρειες. Έχουμε προτάσεις. Οι εντάξεις θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο» δηλώνει, διευκρινίζοντας πως τα έργα είναι πολύ λιγότερα γιατί είναι συρρικνωμένο το ΕΣΠΑ.

Για το θέμα των βυζαντινών ευρημάτων στο μετρό της Θεσσαλονίσης δηλώνει ότι «Η Θεσσαλονίκη ως μητρόπολη, χρειάζεται να αναδείξει την ιστορία της, να προβάλει την πλούσια πολιτιστική της ταυτότητα. Κανονικά πρέπει να τα διατηρήσουμε, αλλά οφείλουμε να δούμε τις ανάγκες που δημιουργούνται. Θα γίνει δεύτερος και τελικός κύκλος, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Τέλος, αναφορικά με την Αμφίπολη ο κ. Ξυδάκης επισημαίνει πως «είμαστε στη φάση της συντήρησης, της αναστήλωσης, της μελέτης». Προαναγγέλλει, επίσης, ότι προγραμματίζεται άμεσα να μεταβούν κλιμάκια για συντήρηση. «Θα κατατεθεί λεπτομερές πλάνο και θα βγαίνουν κονδύλια. Και στο μεταξύ η ανασκαφέας μελετάει τα ευρήματα για να προχωρήσει στην επιστημονική ανακοίνωση. Το φθινόπωρο την περιμένουμε» σημειώνει.


Πηγή: in.gr, Β. Τζεβελέκου, Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια