Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Συνεργασία φορέων για την προστασία και ανάδειξη της ιστορίας της Λαυρεωτικής


Συνεργασία φορέων για την προστασία και ανάδειξη της ιστορίας της Λαυρεωτικής

Σε συνεργασία με στόχο την προστασία και ανάδειξη της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας της Λαυρεωτικής προχωρούν το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Λαυρεωτικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

«Η Λαυρεωτική αποδεικνύει ότι η πολυμερής συνεργασία, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, μπορεί να οδηγεί σε έργα μακράς πνοής και διάρκειας. Το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Λαυρεωτικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώνουν τις δυνάμεις τους, τους πόρους και την τεχνογνωσία τους για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, των μνημείων του μεταλλευτικού και βιομηχανικού πολιτισμού, των δράσεων της σύγχρονης τέχνης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας», δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μετά τη σημερινή περιήγησή του στα αρχαία και τα νεότερα μνημεία του Λαυρίου και τη σύσκεψη εργασίας στην οποία αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής για την ιεράρχηση των θεμάτων της Λαυρεωτικής και την ενοποιητική διαχείρισή τους.

«Το Τεχνολογικό Πάρκο, το υπό κατασκευήν Μουσείο Μεταλλείας και Μεταλλουργίας, οι αρχαιολογικοί χώροι Θορικού και Σούριζας, ο διάσημος ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα χιλιόμετρα στοών και εγκαταστάσεων συνιστούν ένα μοναδικό δίκτυο ζωντανών μνημείων που αφηγούνται τον πολιτισμό, την τεχνολογία, την εργασία και το μόχθο των ανθρώπων επί χιλιάδες χρόνια αδιάκοπα», επεσήμανε ο αν. υπουργός.

«Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια ολιγομελή ομάδα εργασίας για την άμεση κατάρτιση ενός γενικού σχεδίου διαχείρισης και αξιοποίησης με στόχο την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη της Λαυρεωτικής, με πυρήνα την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος. Για τα ώριμα έργα, όπως το Μουσείο, συνάπτονται προγραμματικές συμβάσεις. Στο δίκτυο δράσεων θα περιληφθεί και η ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού, όπως λ.χ. το εγκαταλειφθέν Μεσογειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ», συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα Εύη Αποστολάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, ο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Μεταλλείας και Μεταλλουργίας Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Νίκος Μπελαβίλας, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΤΠΠΛ, Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο διευθυντής του ΤΠΠΛ κ. Ασημάκης Χαδουμέλλης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής κα Αναστασία Λαζαρίδου, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων κ. Δημοσθένης Σβολόπουλος, ο  Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain - la - Neuve κ. Γιώργος Δερμάτης κ.ά.


Πηγή: in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου