Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το στρατόπεδο της Έκτης Λεγεώνας στο φως

Τα κατάλοιπα του δρόμου του στρατοπέδου Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.), δύο αυτοκρατορ...

Το στρατόπεδο της Έκτης Λεγεώνας στο φως
Τα κατάλοιπα του δρόμου του στρατοπέδου
Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.), δύο αυτοκρατορικές λεγεώνες είχαν εγκατασταθεί στην επαρχία της Ιουδαίας: η Λεγεώνα X Fretensis στην Ιερουσαλήμ και η Λεγεώνα VI Ferrata στο βορρά. Η τελευταία εγκαταστάθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης εβραϊκής εξέγερσης (67-70 μ.Χ.) και της εξέγερσης του Bar-Kokhba (132-136 μ.Χ.) και παρέμεινε στην Ιουδαία για το μεγαλύτερο μέρος του 3ου αι μ.Χ.

Εγκατεστημένη στην κοιλάδα Ιεζραέλ  κάπου κοντά στη Μεγιδδώ, η Λεγεώνα VI Ferrata, γνωστή και ως η Έκτη Αλύγιστη Λεγεώνα, είχε ως σκοπό τον έλεγχο των αυτοκρατορικών δρόμων, που παρείχαν άμεση πρόσβαση στη Γαλιλαία και στις κοιλάδες της βόρειας Παλαιστίνης – όπου και βρίσκονταν σημαντικά κέντρα του τοπικού Εβραϊκού πληθυσμού. Μέχρι πρόσφατα, η ακριβής θέση του στρατοπέδου της Έκτης Λεγεώνας δεν είχε επιβεβαιωθεί, αλλά υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία στην κοιλάδα του Ιεζραέλ κατά μήκος του δρόμου της Καισάρειας στην περιοχή της Μεγιδδώ.

Στο πλαίσιο της διδακτορικής του έρευνας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο Yotam Tepper εντόπισε περιοχές που φέρουν ρωμαϊκά κατάλοιπα, όπως νομίσματα και σφραγισμένα κεραμίδια που φέρουν το όνομα της Έκτης Λεγεώνας. Οι περιοχές αυτές συγκεντρώνονταν γύρω και μέσα σε έναν μεγάλο γεωργικό τομέα κοντά στη Μεγιδδώ. Αεροφωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες έδειξαν την παρουσία ενός μεγάλου ορθογώνιου οικοδομήματος μόλις κάτω από την επιφάνεια του εδάφους να σκεπάζεται με επιχώσεις, οδηγώντας τον Tepper στον προσδιορισμό του πεδίου ως την πιο πιθανή τοποθεσία της έδρας της Έκτης Λεγεώνας. Βασισμένοι σε αυτές τις προπαρασκευαστικές εργασίες, ο Tepper συμμετείχε στο Jezreel Valley Regional Project το καλοκαίρι του 2013 και άρχισε τις ανασκαφές στο χαμένο στρατόπεδο της Λεγεώνας VI Ferrata.

Το στρατόπεδο της Έκτης Λεγεώνας στο φως

Η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε αμυντικές χωματουργικές εργασίες δίπλα στα θεμέλια ενός μεγάλου τοίχου πλάτους 6 μέτρων περίπου. Στο εσωτερικό του τοίχου, η ομάδα αποκάλυψε δωμάτια που ανήκουν πιθανόν στους στρατώνες. Εκεί βρέθηκαν πολλά κεραμίδια με το σήμα της Λεγεώνας, νομίσματα, τμήματα από πανοπλίες και πολλά άλλα ευρήματα. Επίσης, εντόπισαν τον κύριο δρόμο του στρατοπέδου, Via Principalis.

Το στρατόπεδο της Έκτης Λεγεώνας στο φως

Οι ανασκαφές του φετινού καλοκαιριού έφεραν στο φως τους δρόμους που διατρέχουν το αυτοκρατορικό στρατόπεδο, καθώς επίσης σωλήνες νερού και αγωγούς αποχέτευσης. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως, επίσης, ένα μεγάλο κτήριο, που αποτελούσε πιθανότατα την οικία του διοικητή του φρουρίου. Το στρατόπεδο, διαστάσεων 300x500 μέτρα στέγαζε περίπου 5.000 Ρωμαίους στρατιώτες. Ως το μοναδικό ρωμαϊκό στρατόπεδο του είδους του που έχει αποκαλυφθεί στο ανατολικό ήμισυ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα πρόσφατα ευρήματα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της ρωμαϊκής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής και μηχανικής.

Η δεύτερη ανασκαφική περίοδος πραγματοποιείται από τον WF Albright Ινστιτούτο Αρχαιολογικής Έρευνας με την υποστήριξη από της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων ως μέρος του Jezreel Valley Regional Project.



Δεν υπάρχουν σχόλια