Η νέα ανασκαφική περίοδος που θα διαρκέσει δύο μήνες ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα στην αρχαία πόλη των Σόλων της Κιλικίας, στη Μερσίν...
Η νέα ανασκαφική περίοδος που θα διαρκέσει δύο μήνες ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα στην αρχαία πόλη των Σόλων της Κιλικίας, στη Μερσίνη της σημερινής Τουρκίας. Στόχος της είναι να αποκαλυφθεί το υπόλοιπο μέρος του ρωμαϊκού δρόμου, που βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Remzi Yağcı, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Dokuz Eylül δήλωσε ότι οι πρώτες ανασκαφές στους Σόλους πραγματοποιήθηκαν από το τμήμα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Mersin το 1999, όπου και αποκτήθηκαν σημαντικές πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο.
Δραστήριο λιμάνι της αρχαιότητας
Κατά τη διάρκεια της περυσινής ανασκαφικής περιόδου επιβεβαιώθηκε ότι η αρχαία πόλη αποτελούσε ένα πολύ δραστήριο λιμάνι του 1ου π.Χ. και 1ου μ.Χ., είπε ο Yağcı, προσθέτοντας ότι οι ανασκαφές του 2013 έφεραν στο φως τον περίστυλο δρόμο και τα ρωμαϊκά καταστήματα.
Η φετινή ανασκαφική περίοδος, που θα διαρκέσει 2 μήνες, θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα από μια ομάδα 80 ατόμων, μεταξύ των οποίων αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και φοιτητές.
Ο Yağcı δήλωσε ότι η ομάδα θα εργαστεί για την αποκατάσταση της περιοχής του περίστυλου δρόμου και των ρωμαϊκών καταστημάτων, καθώς και με την αποκάλυψη του υπόλοιπου μέρους του δρόμου.
«Ο στόχος μας είναι να αποκαλυφθεί πλήρως ο δρόμος. Θα δούμε εάν η αποκατάσταση μπορεί να προχωρήσει στις νέες περιοχές και, αν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σχέδια σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε.
Ο ίδιος επιθυμεί επίσης να βρεθούν και αντικείμενα της ρωμαϊκής περιόδου.
Σόλοι, μια πύλη προς τον κόσμο
Ο Neşet Tarhan, δήμαρχος του Mezitli δήλωσε ότι η περιοχή ήταν πάντα πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα και οι Σόλοι ήταν ένα σημαντικό αρχαίο λιμάνι της.
«Όλοι οι κίονες των Σόλων δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα. Αυτό το μέρος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού, αλλά σχεδόν το 40% των κιόνων σώζονται», είπε, προσθέτοντας ότι η πόλη θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα αρχαιολογικά έργα.
«Οι Σόλοι είναι η πύλη του Mezitli προς τον κόσμο. Οργανώνουμε φεστιβάλ στην πόλη μας. Ο υπόγειος πλούτος πρέπει να αποκαλυφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι μια παγκόσμια κληρονομιά που ο καθένας έχει δικαίωμα να τη βλέπει», είπε ο δήμαρχος της περιοχής, προσθέτοντας ότι τα τεχνουργήματα που έχουν βρεθεί, θα συμβάλλουν στην προώθηση του Mezitli στο εξωτερικό.
Σόλοι Κιλικίας
Οι Σόλοι ήταν ελληνική παράκτια πόλη και λιμάνι της Κιλικίας, 11 χλμ δυτικά από τη σημερινή Μερσίνη (κοντά στο χωριό Viransehir) την οποία έκτισαν οι Ρόδιοι πιθανώς κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. και ίσως αργότερα επανίδρυσαν οι Αθηναίοι (κατά τον Στράβωνα).
Αρχαιολογικές έρευνες δείχνουν ότι η πόλη κατοικούνταν ήδη από την εποχή του χαλκού, από τους Χιττίτες. Οι Σόλοι αναφέρονται επίσης και από τον Σκύλακα τον Καρυανδέα, εξερευνητή του 5ου αιώνα.
Σε αρκετά από τα νομίσματα των Σόλεων εμφανίζεται στη μια πλευρά ως σύμβολο ένα τσαμπί σταφύλια.
Το 83 π.Χ. οι Σόλοι καταλήφθηκαν από τον Βασιλέα της Αρμενίας Τιγράνη τον Μέγα ο οποίος και την κατέστησε νέα πρωτεύουσα της Χώρας του. Δύο δεκαετίες μετά καταστράφηκε και ξανακτίστηκε από τον Ρωμαίο στρατιωτικό και πολιτικό ηγέτη Πομπήιο, όταν νίκησε εκεί τους κιλικιανούς πειρατές. Τότε προς τιμήν του η πόλη μετονομάστηκε σε Πομπηιόπολη, όπου και σε απόσταση μισού χιλιομέτρου δημιουργήθηκε περίφημος ρωμαϊκός λιμένας.
Κατά τον Στράβωνα και τον Διογένη Λαέρτιο από το όνομα της πόλης αυτής προέρχεται ο όρος σολοικισμός, ο οποίος αναφέρεται σε λανθασμένη χρήση συντακτικών δομών της αρχαίας αττικής γλώσσας.
Πηγή: Hurriyet Daily News , Wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια