Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια ματιά στη καθημερινή ζωή της Ρωμαϊκής Αιγύπτου

Η πρόσκληση σε δείπνο Μια πρόσκληση σε δείπνο και μια συγκινητική επιστολή από έναν νεαρό άνδρα προς τη μητέρα του, προσφέρουν μια σπά...

Μια ματιά στη καθημερινή ζωή της Ρωμαϊκής Αιγύτπου
Η πρόσκληση σε δείπνο
Μια πρόσκληση σε δείπνο και μια συγκινητική επιστολή από έναν νεαρό άνδρα προς τη μητέρα του, προσφέρουν μια σπάνια ματιά στη καθημερινή ζωή της αρχαίας Αιγύπτου, χάρη σε μια πρόσφατη ανακάλυψη στη βιβλιοθήκη UBC.

Πιστεύεται ότι τα μικρά σπαράγματα παπύρου, που χωράνε στην παλάμη του ενός χεριού, είναι τα πρώτα του είδους τους στον δυτικό Καναδά. Και τα δύο σπαράγματα είχαν ανασκαφεί στην Αίγυπτο, και έφτασαν στο UBC το 1930, μέσω του πανεπιστημίου του Michigan.

«Και τα δύο μαζί, αποκαλύπτουν προσωπικές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής στη Ρωμαϊκή Αίγυπτο», δήλωσε ο Toph Marshall, καθηγητής στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του UBC. «Τα έγγραφα αυτά είναι ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που χάνεται, αποκαλύπτοντας τις καθημερινές δραστηριότητες απλών ανθρώπων».

Η πρόσκληση, παρόμοια με ανάλογη πρόσκληση ή ευχετήρια κάρτα επίσκεψης της βικτωριανής Αγγλίας, καλεί τους επισκέπτες «να δειπνήσουν στο ανάκλιντρο του άρχοντα Σάραπη». Εν τω μεταξύ, η επιστολή ενός νεαρού που εύχεται να έχει η μητέρα του καλή υγεία, αναφέρει ότι την σκέφτεται καθημερινά και της ζητάει να την επισκεφθεί σύντομα.
Η επιστολή είναι επίσης αξιοσημείωτη χάρη στις «δημιουργικές εργασίες» που έχουν γίνει σε αυτή. Τμήματά της κόπηκαν και επανατοποθετήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική στις σύγχρονες ευαισθησίες των υποψήφιων αγοραστών αρχαιοτήτων.

Μια ματιά στη καθημερινή ζωή της Ρωμαϊκής Αιγύτπου
Το γράμμα ενός νεαρού προς τη μητέρα του.
Τα αποκόμματα είναι κατασκευασμένα από φυτά παπύρου. Είναι γραμμένα στα ελληνικά, και χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο της Αιγύπτου πριν από 1.800 χρόνια περίπου.

Τα αποκόμματα έχουν αποθηκευτεί στη Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων και Ειδικών Συλλογών (RBSC) από το 1930 του UBC. Ωστόσο, είχαν ελάχιστα καταγραφεί και παρέμειναν απαρατήρητα μαζί με άλλες συλλογές, δωρεές και έργα.

Όλα αυτά άλλαξαν το 2014, όταν η Chelsea Gardner – διδακτορική φοιτήτρια Κλασικών Σπουδών στο UBC – προσέγγισε το RBSC προκειμένου να έχει πρόσβαση σε βαβυλωνιακές πήλινες πινακίδες για ένα έργο ψηφιοποίησης με τίτλο “From Stone to Screen”.

Μια βιβλιοθηκονόμος του RBSC που γνώριζε τους παπύρους θεώρησε ότι θα μπορούσαν να ενδιέφεραν την ερευνήτρια, κι έτσι της τα παρουσίασε. Ήταν μια μαγική στιγμή: η Gardner ειδοποίησε τον Marshall σχετικά με τα στοιχεία, ο οποίος ήταν ενθουσιασμένος για την ύπαρξή τους.

Ο Marshall και οι συνεργάτες του έχουν γράψει ήδη ένα άρθρο σχετικά με τους πάπυρους και το έχουν υποβάλει για δημοσίευση. Ο ίδιος ελπίζει επίσης να χρησιμοποιήσει τα αντικείμενα ως εργαλείο διδασκαλίας για τα εργαστήρια και τις διαλέξεις στα μαθήματα της Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας. Επιπλέον, η βιβλιοθήκη ψηφιοποίησε τους παπύρους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια