Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άρχισαν οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία

Άρχισαν οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία, στο χώρο του Ασκληπιείου και του ναού του Ασκληπιού και της Υγείας, οι οποίες διενεργούνται γ...

Άρχισαν οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία

Άρχισαν οι ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία, στο χώρο του Ασκληπιείου και του ναού του Ασκληπιού και της Υγείας, οι οποίες διενεργούνται για 9η συνεχή χρονιά, υπό τη διεύθυνση της δρος Ξένης Αραπογιάννη. 

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο παίρνουν μέρος στην ανασκαφή αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, γεωλόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, φοιτητές Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Καλαμάτας και Βρετανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Στη φωτογραφία διακρίνεται η κα Αραπογιάννη με τους συνεργάτες της στον αρχαιολογικό χώρο.

Η αρχαία Θουρία ως «περίοικος» πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεσσηνία αφού υπήρξε η σημαντικότερη πόλη της δυτικής Μεσσηνίας και η δεύτερη σε δύναμη πόλη μετά το 369 π.Χ. όταν ιδρύθηκε η Μεσσήνη. Γι αυτό και η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος». Η ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας στη θέση «Παναγίτσα», σε απόσταση περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της Καλαμάτας, ξεκίνησε το 2007 υπό τη διεύθυνση της τότε Προϊσταμένης της ΛΗ’ Ε.Π.Κ.Α. Μεσσηνίας Δρος Ξένης Αραπογιάννη και συνεχίστηκε και τα επόμενα έτη έως και φέτος. Από το 2009 η ανασκαφή έχει γίνει συστηματική, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση της επίτιμης Eφόρου Αρχαιοτήτων Δρος. Ξένης Αραπογιάννη.

Περιγραφή των μνημείων και των ευρημάτων από τις ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία περιέχεται στον παρακάτω ιστότοπο: www.ancientthouriaexcavation.gr 

Μέρος των ευρημάτων, κυρίως από τις ανασκαφές των θαλαμωτών μυκηναικών τάφων και του ηγεμονικού θολωτού τάφου της Άνθειας, εκτίθενται στο Aρχαιολογικό Mουσείο Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια