Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα αντικείμενα των Θεών

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργανώνει διεθνές συνέδριο στις 7-9 Ιουλίου 2...

Τα αντικείμενα των Θεών

Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών διοργανώνει διεθνές συνέδριο στις 7-9 Ιουλίου 2015 με θέμα: «Τα αντικείμενα των Θεών - Ο υλικός πολιτισμός της θρησκείας στην αρχαία Ελλάδα».

Στους θεούς των Ελλήνων άρεσαν τα αντικείμενα. Η αρχαία ελληνική θρησκεία είναι γεμάτη από ναούς, βωμούς, αγάλματα και αναθήματα: τα τελευταία χαρακτηρίζονται από μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων, που κυμαίνονται από αστραφτερούς χάλκινους τρίποδες ή περίτεχνα χρυσά κοσμήματα μέχρι απλά πήλινα ειδώλια, υποδήματα και βρώμικα κομμάτια ιματισμού. Για να κατανοήσει κάποιος την ελληνική θρησκεία θα πρέπει να μελετήσει τη θεολογία και τις τελετουργίες της αλλά και τα διακριτικά υλικά των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται σε αυτές.

Τα αντικείμενα των Θεών

Το συνέδριο θα εξετάσει τον «υλικό πολιτισμό» της ελληνικής θρησκείας σε δύο επίπεδα: πρώτον, εξετάζοντας τον ρόλο των θρησκευτικών αντικειμένων στην ανθρώπινη κοινωνία και, δεύτερον, εξετάζοντας τη σημασία που θεωρείτο ότι είχαν τα αντικείμενα αυτά για τους ίδιους τους θεούς. Οι συζητήσεις θα αποσκοπούν συγκεκριμένα στην εξερεύνηση των ιδεών των αρχαίων Ελλήνων για τα αντικείμενα και τα υλικά κατασκευής τους, μια προοπτική στην οποία έχει δοθεί μέχρι στιγμής ελάχιστη προσοχή.

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια