Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

L. Beschi: Αντίο σε έναν σπουδαίο αρχαιολόγο και φιλέλληνα

Η εξαιρετικά πλούσια έρευνα του Luigi Beschi περιλαμβάνει την αποκάλυψη της δομής της ζωφόρου του Παρθενώνα. Χθες έφυγε από τη ζωή ο...



Λ. Μπέσκι: Αντίο σε έναν σπουδαίο αρχαιολόγο και φιλέλληνα
Η εξαιρετικά πλούσια έρευνα του Luigi Beschi περιλαμβάνει
την αποκάλυψη της δομής της ζωφόρου του Παρθενώνα.
Χθες έφυγε από τη ζωή ο Luigi Beschi, ένας από τους γνωστότερους και πιο σημαντικούς αρχαιολόγους της εποχής μας. 

Γεννημένος το 1930, στο Desenzano del Garda της Βόρειας Ιταλίας, ο Beschi σπούδασε Ιστορία της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Padova, έλαβε μέρος στις αρχαιολογικές αποστολές της Κυρήνης και υπήρξε υπότροφος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Από το 1972 δίδασκε διαδοχικά στα Πανεπιστήμια του Chieti, της Νάπολης, της Πίζας και της Φλωρεντίας, διενεργώντας ταυτόχρονα τις ανασκαφές της Ηφαιστείας και του Ιερού των Καβείρων στη Λήμνο.

Το εξαιρετικά πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργου φώτισε πολλές σκοτεινές πτυχές επιμέρους θεμάτων, όπως τη δομή της ζωφόρου του Παρθενώνα και τη λογική της, τη διαδοχή των ιερών στη δυτική και τη νότια πλευρά της Ακρόπολης, το ιστορικό του ιερού βράχου κατά την περίοδο της ξενοκρατίας, ποικίλα τοπογραφικής ή αρχιτεκτονικής φύσεως ερωτήματα γύρω από διάφορα μνημεία των Αθηνών και της Αττικής. Εξίσου πολύτιμες είναι οι μελέτες του για την προέλευση ορισμένων γλυπτών σε ιταλικά μουσεία από την ενετοκρατούμενη Κρήτη, αλλά και για την περιπετειώδη κατάληξη στην Αγγλία κάποιων κιόνων από τον σουνιακό ναό του Ποσειδώνα. Πρέπει ακόμα να μνημονευθεί η παράλληλη συμβολή του στην έρευνα της κλασικής μουσικής, ιδιαιτέρως του Bach.

Για τη διεθνώς καταξιωμένη προσφορά του, ο Luigi Beschi τιμήθηκε από έναν μεγάλο αριθμό φημισμένων ακαδημιών, πανεπιστημιακών σχολών, πνευματικών ιδρυμάτων και την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Όπως, εξάλλου, είχε τιμηθεί από τους Έλληνες φίλους του, τόσο για την ειλικρίνεια της αγάπης του όσο και για την αμέριστη συμπαράστασή του.


Πηγή: Άγγ. Δεληβοριάς, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια