Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Στη «φάκα» αρχαιοκάπηλος με επιτύμβιες στήλες

Στη «φάκα» αρχαιοκάπηλος με επιτύμβιες στήλες

Δύο επιτύμβιες στήλες ρωμαϊκών χρόνων από την περιοχή των Γιαννιτσών Πέλλας είχε στην κατοχή του 47χρονος αρχαιοκάπηλος.

Ο δράστης είχε επιμελώς κρυμμένα σε αγροτική περιοχή της Αραβησσού Πέλλας 11 μαρμάρινα αποτμήματα που συνέθεταν δύο επιτύμβιες στήλες - τα 7 προέρχονται από τη μία και τα 4 από την άλλη.

Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας που τις εξέτασε, διαπίστωσε ότι χρονολογούνται στον 2ο-3ο μ.Χ. αιώνα, απεικονίζουν τα μέλη μιας οικογένειας και προέρχονται από οικογενειακό τάφο. Στη μία από τις στήλες υπάρχει επιγραφή στην αετωματική επίστεψη και στην άλλη επιγραφή στο κάτω τμήμα της.

Σε ένα χωράφι

Ο 47χρονος υποστήριξε ότι βρήκε πριν από 6 μήνες τα τμήματα των στηλών σε ένα χωράφι που έχει και τα κράτησε, πληροφορίες ωστόσο των Αρχών αναφέρουν ότι διαπραγματευόταν την πώλησή τους. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.


Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους στην Πέλλα εγκαταστάθηκαν βετεράνοι του ρωμαϊκού στρατού, αλλά και Έλληνες από πόλεις της Ιταλίας, καθώς και κάτοικοι της παλιάς πρωτεύουσας της Μακεδονίας.

Στην επικράτεια της πόλης ανήκαν και πολλοί από τους οικισμούς και αγροικίες που έχουν εντοπιστεί γύρω της, όπως και τα ιερά της Συρίας θεάς και του Δία στη θέση Κρεββάτια Γιαννιτσών και του Δία Yψιστου στην Αγροσυκιά.0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου