Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΣ: «Ναι» στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω

ΚΑΣ: «Ναι» στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω

Υπέρ της παραχώρησης, για την προσωρινή στέγαση προσφύγων, του χώρου που βρίσκεται εντός της αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης του Ρωμαϊκού Ωδείου στην Κω και ο οποίος χρησιμοποιείται από τον Δήμο ως χώρος στάθμευσης κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, τάχθηκε το ΚΑΣ.

Σε μια άκρως συγκινητική συνεδρίαση, τα μέλη του Συμβουλίου ξεπέρασαν το «εμπόδιο» της απόλυτης ζώνης προστασίας μέσα στην  οποία βρίσκεται ο επίμαχος χώρος και τοποθετήθηκαν υπέρ του αιτήματος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που τον ζήτησε για την τοποθέτηση δυο θερμαινόμενων σκηνών, οι οποίες θα παρέχουν κατάλυμα για 240 ανθρώπους, καθώς και 12 χημικών τουαλετών.

Όπως ανέφερε ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», «κάθε μέρα καταφθάνουν στο νησί 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους oποίους μένουν για τρεις μέρες. Υπάρχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας για τη στέγαση, υγιεινή, σίτιση, ιατρική φροντίδα τους». «Άνθρωποι ακόμα κοιμούνται έξω, έρχεται χειμώνας. Πρέπει κάτι να γίνει», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι από τον Μάρτιο του 2015 η οργάνωση έχει δει σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας πάνω από 16.000 ασθενείς πρόσφυγες, από τους οποίους το 62% συνδέεται με τις συνθήκες διαβίωσης.

«Το πρόβλημα στέγασης των προσφύγων στην Κω είναι τεράστιο», συμπλήρωσε. «Παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Οι χώροι υποδοχής είναι ανύπαρκτοι. Για κάποιο διάστημα δόθηκε το ξενοδοχείο Κάπτεν Ηλίας, αλλά το πήρε πίσω η Τράπεζα Πειραιώς. Έχουμε προσπαθήσει σε όλα τα επίπεδα, οι ενέργειες δεν έχουν αποδώσει», ανέφερε.

Το θέμα συγκίνησε τα μέλη του ΚΑΣ τα οποία, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ως προς την παραχώρηση ,που στη συνέχεια αναίρεσε, έδωσαν το «πράσινο φως» στο αίτημα του μη κερδοσκοπικού σωματείου. «Κατ” εξαίρεση και για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους», όπως επισημάνθηκε στην τελική γνωμοδότηση.

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις αρκετών μελών του Συμβουλίου, που έδειξαν με περίσσεια την ανθρωπιά τους. «Έχει καταστραφεί η Παλμύρα, το Χαλέπι, η Λαοδικεία… Εκεί δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι γι” αυτούς τους ανθρώπους, είναι υποχρέωσή μας», δήλωσε συγκινημένη η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

«Μεταξύ ανθρώπινης ζωής και μνημείων, προηγείται η ζωή», είπε ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που θύμισε ότι οι πρόσφυγες του ’22 φιλοξενήθηκαν στην Αχειροποίητο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλες τις εκκλησίες.

«Σ” ένα νησί με τόσα ακίνητα, τόσες αδόμητες εκτάσεις και χώρους στάθμευσης, ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος θα έβρισκε χώρους. Αυτό δείχνει απάθεια και αδιαφορία», δήλωσε ο Μανόλης Κορρές, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ.

«Να δούμε την ανθρωπιστική ωφελιμότητα του αρχαιολογικού χώρου, πέρα από την τουριστική. Να πάνε εκεί οι πρόσφυγες. Θα είναι χρήσιμο για όλους», σημείωσε η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, αρχαιολόγος, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Κάνουμε μια υπέρβαση. Ενώ θα ήταν μονόδρομος, παραβαίνουμε αυτό που στενά ορίζει ο νόμος, κάνουμε μια έξοδο από αυτό που μας περιβάλλει, είναι τιμή για εμάς και το Συμβούλιο», δήλωσε ο Δημήτρης Καρύδης, καθηγητής αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, ο οποίος μίλησε για επανάληψη της ιστορίας, δίνοντας ως παράδειγμα το ’22, αλλά και το ’56, «όταν οι Έλληνες στη Γερμανία στέκονταν στην ουρά, πίσω από τους Γερμανούς με τις κοιλιές. Τώρα είμαστε εμείς με τις κοιλιές και πίσω μας φοβισμένοι οι ξένοι. Πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας», τόνισε.

«Ο πολιτισμός δεν είναι τα μνημεία, είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι», είπε ο Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέροντας, με συγκίνηση, ότι και οι δικοί του γονείς ήταν πρόσφυγες.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στα μέλη, εκτός από την αδυναμία να βρεθεί άλλος αδόμητος χώρος στο νησί, και μια επιστολή από τον Δήμο της Κω, κατά την οποία εκφραζόταν η έντονη αντίθεσή του στη «μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου του Ρωμαϊκού Ωδείου της Κω σε καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών», αντίθεση που περιλαμβάνει, κατά τον Δήμο, όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Σημειώνεται, πάντως, ότι μια βδομάδα πριν, με «έγκριση» από το ΚΑΣ, παραχωρήθηκε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου στο Λινοπότι στην Κω για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.

Δήμος Κω για την άδεια του ΚΑΣ: 
Κάποιοι αποφάσισαν να διαλύσουν την εικόνα της Κω

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Κω, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση του ΚΑΣ να παραχωρήσει χώρο εντός της αρχαιολογικής ζώνης του Ρωμαϊκού Ωδείου, προκειμένου να δημιουργηθεί καταυλισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών:

Είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους, ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι να διαλύσουν την εικόνα της Κω, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού, πατώντας ακόμα και πάνω στο ιστορικό κεφάλαιο του νησιού και απαξιώνοντας τους αρχαιολογικούς χώρους.

Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να μετατρέψουν την Κω σε αποθήκη ψυχών, σε μια νέα Μυτιλήνη.

Τα μέλη του ΚΑΣ, θα έπαιρναν ανάλογη απόφαση για να δημιουργηθεί καταυλισμός στο Ηρώδειο ή στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας στην Ημαθία;

Για το Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω όμως πήραν απόφαση να δημιουργηθεί καταυλισμός.

Ρώτησαν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους σχεδιασμούς του, πριν πάρουν την απόφαση;

Υπάρχει σχεδιασμός ή κυριαρχεί ο αυτοσχεδιασμός;

Τελικά ποιος ασκεί την πολιτική για το μεταναστευτικό; Το αρμοδιο υπουργείο, το ΚΑΣ ή οι διάφορες ΜΚΟ που έχουν μαζευτεί σαν τις μύγες πλέον στο ‘’ψητό’’;

Ο Δήμος Κω δεν πρόκειται να συναινέσει στην καταστροφή της Κω, στην απεμπόληση της ταυτότητας του νησιού, ως του τέταρτου κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Αυτή την ταυτότητα κάποιοι θέλουν να την ακυρώσουν με αυταρχισμό και καθεστωτική λογική. Θέλουν να μεταλλάξουν την Κω, να την κάνουν αποθήκη ψυχών.

Εμείς θα αντισταθούμε. Η δική μας προτεραιότητα είναι η Κως του τουρισμού, η Κως που εγγυάται ανάπτυξη και πρόοδο για τους κατοίκους της.

Η Κως έδειξε και δείχνει τα ανθρωπιστικά της αισθήματα απέναντι στους πρόσφυγες. Στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως κάνουν αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο στην Κω.

Σε ότι αφορά το χώρο που παραχώρησε με απόφαση του το ΚΑΣ για να μετατραπεί σε καταυλισμό, αν εννοούν το χώρο που ανήκει στο ΒΑΚΟΥΦ , είναι δεδομένο ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία.

Ο χώρος αυτός έχει ενοικιαστεί στο Δήμο Κω και ο Δήμος δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση του.
Πηγή: ΕΡΤ, Έθνος, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δ. Φούρλια, Δημοκρατική 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου